Téli átállásra van szükségük a gyalogosoknak is

Infostart
2010. december 3. 17:30
Óvatosságra inti a gyalogosokat az InfoRádió által megkérdezett közlekedésbiztonsági szakértő: Pausz Ferenc szerint érdemes ilyenkor több időt adni a sofőröknek a megállásra, a csúszós úton ugyanis sokkal nehezebb lefékezni a járműveket.

A gyalogosoknak tudatosítaniuk kell magukban, hogy a latyakos, havas, jeges úton hosszabb a járművek féktávolsága, ezért több időt kell hagyni a sofőröknek a megállásra - mondta az InfoRádiónak Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

Azért sem árt az óvatosság, mert a gyalogosok is könnyen megcsúszhatnak és eleshetnek. Ha ez az úttesten történik meg, akár a zebrán való áthaladáskor, abból baleset lehet - hangsúlyozta Pausz Ferenc.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyalogos minden autónak adjon elsőbbséget, akár akkor is, amikor a közlekedési lámpa zöldet mutat neki. Ám például egy kereszteződésben, ahol nincsen az elsőbbségi viszonyt ennyire egyértelműen rendező jelzés, legyen türelmesebb.

A csúszós úton könnyebben történik olyan baleset, amelyben nemcsak az esetleg figyelmetlen gyalogos, hanem mások is megsérülhetnek, hiszen az autó, ha a sofőr hirtelen félrerántja a kormányt, keresztbe fordulhat az úton, vagy meg is pördülhet - figyelmeztetett Pausz Ferenc.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást