Így lesz választható az otthonszülés Magyarországon

Infostart
2010. december 3. 20:05
Elkészült a kormányhatározat tervezete az intézményen kívüli szülésről. A szakmai szervezetek elégedettek a javaslattal, ugyanakkor számos részletkérdésről még egyeztetnek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt szeretné, ha jövő hétre kompromisszumra jutnának a szervezetek képviselői, a tervek szerint az év végére elkészülhet a szabályozás.

A tervezett otthonszülésnél orvosnak vagy szülésznőnek jelen kell lennie, és előzetesen ki kell választani egy kórházat, ahová szükség esetén be lehet vinni az anyát vagy a gyereket.

A kormányrendelet tervezet meghatározza azt a kört, kik szülhetnek otthon. Csak a terhesség 37. és 42. hete között lehetne az otthon szülést választania annak, aki a teherbeeséskor elmúlt már 18 éves. Az első gyermekét nem szülheti otthon az a nő, aki elmúlt 35 éves.

További kritérium például a szövődménymentes terhesség. Kizáró ok például az ikerterhesség, a 4 kilogrammnál nehezebb baba, vagy az, ha az orvosok császármetszést javasoltak. A tervezet részletezi a technikai feltételeket is. Kérdés, hogy ezekből végül pontosan mi marad benne a rendeletben. Az egyeztetésen részt vevő szakmai szervezetek szerint ezt nem rendeletben kell szabályozni, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint viszont a fő kritériumoknak benne kell maradnia ebben a szabályban. Szócska Miklós a megbeszélésen azt mondta, a céljuk az, hogy minél több gyermek szülessen.

Mindent megteszünk azért, hogy a szülés vonzó élmény legyen, ne legyen pénzügyi akadály - jelentette ki Szócska Miklós.

Szócska Miklós azt remélte, a mostani egyeztetésen meg tudnak állapodni a szakma képviselőivel, de hamar kiderült, ez nem így lesz. A szakmai képviselői azt mondták, ez az eddigi legjobb tervezet, de több részletszabályt kritizáltak. Egy néhány főből - orvosokból, szülésznőkből álló csoport egy hetet kapott arra, hogy kompromisszumra jusson ezekről. Ha nem tudnak mindenről megállapodni, az államtitkár dönt.

A szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium elnöke, Tóth Zoltán szerint a tervezet jó, egy-két pontosításra van szükség. Hozzátette: figyelni kell arra, hogy mindenki igénybe tudja venni, megfelelő szakembergárda legyen mindenhol, ez nem megy egyik napról a másikra.

Görbicz Adrienn, független bábák szövetségének tagja azt mondta, évente jelenleg 200-250 nő szül tervezetten kórházon kívül. Hangsúlyozta: ha lesz bába, aki elvégzi a feladatot, akkor ez az igény nőhet, van akit a rendezetlen helyzet riaszt el.

A végleges kormányrendelet a tervek szerint év végére készül el, és áprilistól lesz hatályos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást