Orbán Viktor: 2011 az EU egyik legnehezebb éve lehet

Infostart
2010. december 2. 16:08
A következő lesz a kommunizmus bukása óta Európa legnehezebb éve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökségről - az Európai Parlament elnökének és frakcióvezetőinek részvételével - tartott egyeztetésen az Országgyűlésben.

Egy nagy európai konzultációval készült a magyar kormány az ország január 1-jén kezdődő soros uniós elnökségére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökségről - az Európai Parlament elnökének és frakcióvezetőinek részvételével - tartott egyeztetésen a Parlament Vadász termében. Hozzátette: az elnökség megkezdéséig mind a 26 tagállam miniszterelnökét meglátogatja személyesen.


A kormányfő eddigi tárgyalásai alapján úgy fogalmazott: bár legtöbben más szavakkal és gesztusokkal fejezték ki, de mindenki erős Európát szeretne, amely támaszt és erőforrást jelenthet a nemzetek számára.


Az előttünk álló év könnyen lehet, hogy az unió kommunizmus bukása óta számított legnehezebb éve lesz - hangsúlyozta a miniszterelnök, majd kifejtette, hogy a világban ma komoly átalakulás zajlik, a versenyben pedig Európa nem lehet az a komótos, dekadens és megfásult öregúr, ahogyan sokan ma lefestik.


A prioritásokat illetően Orbán Viktor kitért rá, hogy az alapszerződés módosítása első helyen áll, a magyar elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia a megvalósulás szakaszába lépjen. Emellett a miniszterelnök a többi között felhívta a figyelmet az egységes roma-stratégia, Horvátország csatlakozása, valamint a schengeni övezet bővítésének fontosságára.


Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke beszédében úgy fogalmazott: az Európai Parlament szeretne nyílt, megbízható és együttműködő partnere lenni a magyar elnökségnek, ugyanis - mint mondta - "500 millió európai polgár érdekeit kell együtt szolgálnunk".


Jerzy Buzek szerené, ha az elnökség 6 hónapja alatt rendszeresen egyeztetne vele a magyar fél, ahogy például a belga elnökség alatt is történt. Hozzátette a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan fontos célnak tartja a munkahelyteremtést, a bevándorlási-, a roma- és a szomszédságpolitikát. Hangsúlyozta: a magyar kormány az előkészületek tekintetében mindent megtett, jól halad és sokat elérhet a következő hat hónapban.