Egységes lesz a sürgősségi mentés - lapszemle

Infostart
2010. december 2. 07:00
Nem omlott össze a szeszipar az otthoni pálinkafőzés miatt - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet információi szerint összevonhatják a légi és a földi mentést.

A Népszabadság arról ír, hogy bár már két hónapja legálisan lehet otthon kisebb mennyiségű pálinkát, gyümölcspárlatot főzni, a szeszpiac mégsem omlott össze. Halász Róbert, a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy pontos képet kaphassanak arról, az új lehetőség miként változtatja meg a hazai italozási szokásokat. A Vám és Pénzügyőrségen sem tudják megbecsülni az otthoni párlat-előállítás nagyságát. Az új szabályozás természetesen megmozgatta a főzéshez szükséges eszközökre szakosodott piacot, ez idáig összesen 23 gyártó és 153 forgalmazó kért és kapott engedélyt a vámhatóságtól.

A Magyar Nemzet információi szerint összevonhatják a légi és a földi mentést. Vizsgálatot folytat a szakállamtitkárság, hogy az Országos Mentőszolgálat és a külön cégként működő légi mentők közötti szervezési anomáliák miként befolyásolják a sérültek ellátását. A mentőszolgálatot alaposan megerősítik, a teljes sürgősségi egészségügyi ellátás egységes lesz. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: évente közel háromezer mentést végeznek. Túri Péter szerint semmi nem indokolja, hogy egységesítsék a földi és a légi mentést.

Az Index arról számol be, hogy a kormány megsemmisíti a Költségvetési Tanácsot. A kormány úgy hozna létre egy új Költségvetési Tanácsot, hogy nem hív vissza a mostani háromból két tagot, így két intézmény egymás mellett működne. Amúgy sem válthatnák le a mostani, kilenc évre kinevezett tagokat, inkább átírják a törvényt. Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András jegybankelnök mellé betennék Schmitt Pál államfő majdani jelöltjét az új tanácsba. A Költségvetési Tanácsnak semmiféle vétójoga nem lenne, nemhogy erősítenék, inkább gittegyletté változtatják.

A Világgazdaság arról ír, hogy a vízi szállítást, a közlekedést és az idegenforgalmat érintő számos és fajsúlyos kérdés kerül terítékre Magyarország soros uniós elnöksége idején. Ezalatt komoly hazai fejlesztések indulhatnak, a szakma pedig már türelmetlen: javítani kell a folyami kikötők elérhetőségén, és a létesítményeket szükséges korszerűsíteni. Sürgető a folyók, mindenekelőtt a Duna karbantartása, és javítani kellene az érintett vízi fuvarozók hitelhez jutási feltételein is. Mindehhez erős állami elhatározás szükséges.

A Napi Gazdaság információi szerint a földgázellátásról szóló törvény módosításával több milliárd forintról kellene a Molnak lemondania a következő években. A pontos összeget a túlságosan általános törvényszöveg miatt egyelőre nehéz megállapítani az elemzők szerint, de talán éppen a bizonytalanság jelenti a legnagyobb kockázatot. Minimum hét-tíz milliárd lehet a profitkiesés, de akár ennek a többszöröse is. A most elfogadott törvényjavaslatnak a szakemberek szerint rendkívül negatív üzenete van. Főleg azután, hogy a Molnak már végtelenítették a bányajáradék fizetését, a Robin Hood-adót, és a válságadó-fizetési kötelezettségnek sem látni a végét.

A Pénzcentrum.hu a Global Property Guide jelentését ismerteti a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról. Több változás is történt az előző negyedévhez képest: a korábbi sereghajtó Lettország az élre tört, de reálértéken két számjegyű eredményt ért el Szingapúr, Hongkong és Izrael is. Magyarországon stagnáló árak, lényegesen lecsökkent forgalom, pangó hitelpiac, drasztikusan csökkenő kínálat és visszafogott kereslet jellemzik a lakáspiacot. A vizsgált 35 ország adatai rendkívül vegyes képet mutatnak, reálértéken tizenhét országban emelkedés, ugyanakkor 18 országban továbbra is csökkenést regisztráltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást