A médiatörvényt tárgyalja az Országgyűlés

Infostart
2010. december 1. 11:10
Az Országgyűlésben megkezdődött az új médiatörvény vitája. A tervezet benyújtója szerint rugalmas és szabadságszerető a javaslat, az ellenzék szerint azonban elveszi a közmédiumok maradék függetlenségét is.

A képviselők megkezdték a Fidesz által benyújtott médiatörvény-tervezet vitáját. Menczer Erzsébet, a Fidesz részéről a javaslat egyik előterjesztője expozéjában úgy fogalmazott: új médiatörvényre van szükség, az 1996-os médiatörvénytől végre - nem is olyan fájdalmas - búcsút kell venni.

A médiaszabályozás átalakítása eddig mindig ideológiai vitába torkollott, az új javaslat azonban ezzel nem kíván visszaélni. Mint mondta: modern rugalmas, szabadságszerető, európai javaslat került a szövegbe.

Az indítvány, számos egyéb rendelkezése mellett, az MTI-hez telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását, valamint rögzíti a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveit. Szól arról is, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellenőrizheti a médiaalkotmányban meghatározott rendelkezések érvényesülését.

Menczer Erzsébet kiemelte a gyermekvédelmi szabályok megőrzését és az európai és magyar kultúra korábbinál határozottabb mértékű védelmét.

Nyitrai Zsolt, a nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára a vitában úgy fogalmazott, hogy az olcsóbb, átláthatóbb és párhuzamosságoktól mentes közmédia lehetőségét is megteremti az új szabályozás.

A szocialista Mandur László a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményét ismertetve azonban úgy fogalmazott: amellett, hogy az ellenzéki pártoknak esélyt sem adtak, hogy felkészüljenek a benyújtott törvényjavaslatról szóló vitára, a szakmát sem kérdezték meg, legalábbis nem nyilvánosan.

A közmédiumok összevont hírszolgáltatása kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy a Magyar Távirati Iroda gyámsága alá helyezik az MTV-t a Duna TV-t és a Magyar Rádiót, elvéve utóbbiak maradék függetlenségét is.

A vezérszónokok 30-30 perces időkeretben szólalhatnak fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást