Moszkvába utazik kedden Orbán Viktor

InfoRádió / MTI
2010. november 29. 13:13
Egynapos látogatást tesz Orbán Viktor kedden Moszkvában. A miniszterelnök találkozik Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy októberi sajtóbeszélgetésen azt mondta, a magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú együttműködés kérdéseiről, és ha jól haladnak a tárgyalások, ennek lezárását jelentheti novemberben egy miniszterelnöki találkozó. A tárcavezető akkor kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való esetleges orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról.

A Mollal kapcsolatban a napokban Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy az uniós szabályozás megsértésének tekinti, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait a magyar cégben, noha 21,2 százalékos részvénycsomaggal rendelkezik. Az Interfax orosz hírügynökség november 26-i jelentése szerint Putyin a legnagyobb német vállalatok vezetőivel tartott találkozón kijelentette: "A legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Szurgutnyeftyegaz megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt". A Szurgutnyeftyegaz 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a Mol barátságtalan lépésnek tekintett.

Jó ideje szárnyra kapott a hír, hogy a magyar állam megvásárolná a pakettet, s ezt ugyan magyar részről hivatalosan többször cáfolták, a kérdés a jelek szerint terítéken van. Fellegi Tamás egy televíziós interjúban elmondta: a magyar állam kifejezte az orosz és más kormányoknak, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Mol, meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. A miniszter múlt heti moszkvai tárgyalásain is szó volt a kérdésről. Az orosz fél azonban a jelek szerint nem hajlik az eladásra, és november elején Igor Szecsin, az energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes az Európai Unió közbenjárását kérte a részvénycsomag körüli helyzet megoldásához, ahhoz, hogy a Szurgut élhessen tulajdonosi jogaival.

Orbán Viktor november közepén Párizsban, a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében tartott előadásában közölte, hogy november 30-án találkozik Vlagyimir Putyinnal. A magyar miniszterelnök akkor úgy vélekedett, nincs messze az EU és Oroszország közti történelmi kiegyezés pillanata. Néhány nappal később a NATO-Oroszország Tanács ülése előtt adott nyilatkozatában, Lisszabonban úgy fogalmazott: "a nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük".

Orbán Viktor legutóbb 2009. november 21-én a Fidesz elnökeként folytatott megbeszélést Vlagyimir Putyinnal az Egységes Oroszország Párt szentpétervári kongresszusán. A pártelnök később azt mondta, az orosz-magyar kapcsolatok rendezéséért ment Szentpétervárra. Akkor azt hangsúlyozta: ideje, hogy XXI. századi kapcsolatrendszerré formáljuk az eddigi orosz-magyar kapcsolatokat.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos múlt szerdán Moszkvában tárgyalt, és partnereivel megállapította, hogy a két ország közötti nyitott kérdések közül többen várhatóan döntés születik majd Orbán Viktor magyar kormányfő moszkvai látogatásán, másokban pedig akkor szabják majd meg a felek a további irányt.

A miniszter Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettessel és Viktor Zubkov kormányfő-helyettessel, a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság orosz társelnökével megállapodott, hogy folyamatossá teszik ezekben a kérdésekben a magas szakértői szintű egyeztetéseket, és hogy jövő év első negyedében Oroszországban tanácskozik a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság.

A megvitatott területek között Fellegi Tamás az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseit említette. Az energetikai tematikából kiemelte az atomenergetikát, a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol Nyrt. részvénycsomag, a hosszú távú energiaszállítás, a gáztározók és az olajipari együttműködés kérdéskörét. A közlekedés területéről a Malévval kapcsolatos kérdéseket emelte ki, de konkrétumokba nem bocsátkozott.

Magyar-orosz kormányfői találkozók

1990. június 6-8. - Antall József miniszterelnök vezetésével magyar küldöttség vett részt Moszkvában a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének ülésén, amelynek témája a VSZ szervezetének, jellegének és funkciójának felülvizsgálata volt.

1991. december 5-6. - Antall József kormányfő Mihail Gorbacsov szovjet államfővel és Borisz Jelcin orosz elnökkel Moszkvában aláírta a magyar-szovjet és a magyar-orosz alapszerződést.

1994. március 31-április 1. - Viktor Csernomirgyin orosz kormányfő Boross Péter miniszterelnökkel kormányközi megállapodást írt alá Budapesten a volt Szovjetunió és Magyarország közötti adósság rendezéséről.

1995. március 6-8. - Horn Gyula magyar és Viktor Csernomirgyin orosz miniszterelnök Moszkvában kicserélte a két ország alapszerződésének ratifikációs dokumentumait, s egyezményt írt alá a beruházások kölcsönös elősegítéséről.

2002. december 18-21. - Medgyessy Péter miniszterelnök Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Mihail Kaszjanov kormányfővel tárgyalt. A magyar kormányfő megállapodott partnereivel a szovjet államadósság közvetítők nélküli készpénzes rendezésében, a megbeszélések témája volt az egymás országába került műkincsek felkutatása és visszaszolgáltatása is.

2003. május 30. - A Szentpétervár megalapításának 300. évfordulóján tartott ünnepségekre meghívott Medgyessy Péter kormányfő rövid eszmecserét folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

2003. szeptember 8-9. - Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök budapesti látogatása során négy kormányzati egyezményt írtak alá a hírközlés és információs, az oktatási, az igazságügyi és az építésügyi együttműködésről.

2003. november 28-29. - Vlagyimir Putyin orosz elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök szentpétervári találkozóján elsősorban gazdasági kérdésekről esett szó.

2005. február 16-17. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Moszkvában Mihail Fradkov orosz kormányfővel gazdasági együttműködési megállapodást írt alá. A magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozóján elvi egyezséget kötött arról, hogy Oroszország visszaadja az 1945-ben a Szovjetunióba került sárospataki református könyvtár anyagát.

2005. szeptember 20. - Mihail Fradkov orosz miniszterelnök budapesti munkalátogatásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt.

2006. szeptember 18. - Szocsiban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő energiakérdésekről, közös gazdasági projektek megvalósításáról tárgyalt.

2007. március 22. - Gyurcsány Ferenc kormányfő a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban elsősorban energiakérdésekről, az Oroszország által támogatott Kék Áramlat-2 és az Európai Unió által pártolt Nabucco földgázvezeték-tervekről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A felek megállapodtak a kormányközi konzultáció intézményének bevezetésében.

2007. július 19-21. - Az oroszországi Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban a finnugor népek I. nemzetközi kulturális fesztiváljának keretében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

2007. december 7. - Budapesten magyar-orosz kormányközi konzultáció zajlott Gyurcsány Ferenc magyar és Viktor Zubkov orosz miniszterelnök vezetésével. A felek megállapodást írtak alá egyebek között a Szuhoj-repülőgépek javítóbázisának magyarországi létrehozásáról, valamint a jekatyerinburgi magyar főkonzulátus megnyitásáról.

2008. február 28. - Gyurcsány Ferenc kormányfő moszkvai látogatása során aláírták a Déli Áramlat elnevezésű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló kormányközi megállapodást.

2009. március 10. - Moszkvában zajlott a második magyar-orosz kormányközi konzultáció Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő vezetésével. A két miniszterelnök jelenlétében írták alá a Déli Áramlat gázvezeték projekt magyarországi szakaszát megvalósító vegyesvállalat alapításáról szóló kétoldalú keretszerződést, a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről szóló megállapodást. Gyurcsány Ferenc megbeszélést folytatott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is.