Gervai: Az ügynöki hálózat lefedte az élet minden területét

Infostart
2010. november 29. 11:55
Jó lenne, ha minél többen beszélnének arról, hogy milyen sérelmeket szenvedtek a Kádár-rendszerben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gervai András, aki Fedőneve: "szocializmus" címmel írt könyvet. Az író szerint a hatalom és az állambiztonsági szolgálat kézben akarta tartani az embereket, az otthonokban és az egyének agyában is jelen akart lenni.

Mintegy kétszázezer besúgó dolgozott a Rákosi- és a Kádár-rendszerben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gervai András, akinek Fedőneve: "szocializmus" címmel jelent meg könyve a magyar filmiparban és színházi életben működő ügynökökről. Az író hangsúlyozta: az állambiztonsági szolgálat hatalmas apparátussal dolgozott a szocializmusban, lefedte az egész országot, az élet minden területét.

Gervai András szerint nem lehet érteni, hogy miért kellettek a filmszakmába ügynökök, hiszen sok szűrő működött a rendszerben. Az állambiztonsági szolgálat túlbuzgó volt, ezzel is igazolni akarta saját fontosságát - vélekedett.

Az író hangsúlyozta: az állambiztonsági szervek hatalomtechnikai eszközként szolgáltak, kiegészítést jelentettek, ami a rendszer túlbiztosításához kellett. Nemcsak arról volt, hogy a művészekről tudni akartak, hanem az otthonokban, az ágyban és az egyének agyában is jelen akartak lenni - fejtette ki Gervai András, aki szerint erre azért volt szükség, hogy fel tudjanak készülni az esetleges ideológiai veszélyre, emellett kézben akarták tartani az embereket.

A kritikus szerint a hatalom arra is kíváncsi volt, hogy a filmklubokban mi hangzik el, illetve dezinformációval még irodalmi szalont is felbomlasztottak. Sokak pályáját határozta meg, hogy valahol nyilvántartották - tette hozzá.

A könyvből kiderül, hogy a korábban már nyilvánosságra került nevek - Bódy Gábor, Szabó István - mellett Máriássy Félix is ügynök volt.

Jó lenne, ha minél többen beszélnének arról, hogy miként élték meg a Kádár-korszakot, és milyen sérelmek érték őket abban a rendszerben - vélekedett Gervai András. Hozzátette: előrébb járnánk minden nemzeti traumával kapcsolatban, ha ki tudnánk beszélni azokat.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor