Semmi jóra nem számíthatunk!

Infostart
2010. november 28. 06:45
Az előttünk álló hét időjárása közlekedési és élettani szempontból is erős kihívások elé állít majd sokunkat. Lesz majd ónos eső, hó, havas eső, viharos szél, mindezek mellé pedig szélsőséges hőmérséklet-ingadozás. A frontok átjáróháza lesz a Kárpát-medence.

Megérkezett az idei tél sokak által várva-várt első nagyobb havazása Magyarországra, ám a tél barátainak kedvét szegi, hogy a pozitív nappali hőmérsékletek hatására gyorsan olvadni kezdett a néhány centis hóréteg.

Ha az elkövetkező hét időjárására tekintünk, a nagy bizonytalanság mellett egyet biztosan kijelenthetünk: egyhangúnak éppen nem lehet majd nevezni a meteorológiai tél beköszöntét - írja az Időkép. Szinte mindenféle időjárást fellelhetünk majd: lesz eső, hó, havas eső, sajnos ónos eső is hullhat, valamint időnként erős, viharos szélre is számíthatunk. Mindemellett a hőmérsékleti értékek mind a hajnali, mind a nappali órákban igen változatosan és területenként szélsőségesen alakulnak majd.

Szomorú hétfő

Hétfőn országszerte csapadékos időre számíthatunk, a kezdeti havas eső, ónos eső után eső várható, ráadásul igen jelentős mennyiségben. Aznap ráadásul erős, helyenként viharos lesz a szél is. Kedden a nap első felében rövid csapadékszünet valószínű, majd ismét elered az eső, havas eső, sőt, havazás is várható az északi területeken. És a sort folytathatnánk a hét többi napjára vonatkozóan is: a rövid eső/hó szüneteket újabb és újabb csapadék követi.

Időjárási hullámvasút

Közben a hőmérsékleti értékek nagyon szélsőségesen változhatnak északnyugat-délkelet megosztottságban: attól függően, hogy épp hol lesz több felhő, vagy éppen derült égbolt, akár 10-12 fokos különbségek is lehetnek mind a nappali, mind a reggeli hőmérsékleti eloszlásban - egy napon belül.

Mindennek az oka, hogy északnyugat felől egy várható "hidegleszakadás" nyomán sarkvidéki légtömegek indulhatnak meg dél felé, ugyanakkor délkelet felől enyhe légtömegek áramlanak majd észak felé; a keveredési terület pedig éppen a Kárpát-medence fölé várható.

Az időjárásra érzékenyek szervezetét is nagyon megterhelheti a következő pár nap: frontok jönnek-mennek majd térségünkben, szinte fellélegezni sem lesz idő.