Rácz Margit: amikor a magyarok büszke adófizetők lesznek

Infostart
2010. november 27. 14:27
A pénzügyi szigorítások mind az eurózónán kívül, mind azon belül elengedhetetlenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője. Rácz Margit beszélt arról is, hogy mi várható Magyarországon 2011-ben. A kutató az egyik fontos kérdésnek azt tartja, hogy a jövőben mennyire lesz a magyar állampolgár "magas adómorállal rendelkező büszke adópolgár".

Tartós szabálysértési állapotban van az Európai Unió, nemcsak a túlzott deficiteljárások, hanem a egységes belső piac versenyszabályainak tartós megsértése miatt is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője.

Rácz Margit hozzátette: ott, ahol meg kell úszni az államcsődszerű helyzetek kialakulását, a közszférát kezdik el lefaragni, valamint csökkentik a béreket, az államilag garantált nyugdíjat, és "romlik minden, amit közpénzből finanszíroznak".

Ez egy tanulási folyamat. Elképzelhető, hogy a politikusok megtanulják, mit jelent a holland mentalitás, amikor csak annyit költenek, amennyi van - véli a szakértő, aki szerint ez a helyzet megúszhatatlan anélkül, hogy az eurózónán belül és kívül szigorítások lennének az államok gazdálkodásában.

Ott lehet könnyebben rendbe tenni az államháztartást, ahol a bajt csak ez a válság okozta, ahol olyan költségvetési gyakorlat van, hogy a politikusok tisztában van azzal, milyen bevételeket milyen kiadásokra lehet - hangsúlyozta a kutató, aki azonban hozzátette: ott sem könnyű, ahol a válság előtt rend volt, mert óriási változásokra van szükség mindenhol.

Ahol rossz az adómorál, ott nem hisznek az emberek abban, hogy abból a pénzből, amit befizettek az államnak, például út vagy iskola lesz. Ezekben az országokban nagyon nehéz megmagyarázni az embereknek, hogy húzni kell a nadrágszíjon - emelte ki Rácz Margit.

Mi lesz jövőre?

Magyarország első félévét 2011-ben az uniós soros elnökség fogja meghatározni, és sokkal mélyebben magáévá fogja tenni az európai szabályrendszert, hiszen pont Magyarország nem lehet az, aki elnökként megszegi a szabályokat - mondta a kutatásvezető, aki úgy véli, az uniós elnökség fél éve komoly elköteleződést fog eredményezni.

Rácz Margit szerint komoly probléma elé néz Magyarország a közeljövőben a kis- és középvállalatok tekintetében, mert az elmúlt húsz évben a kkv szektor nem fejlődött, és a mostani korszak sem fog kedvezni nekik.

A kutató másik fontos kérdésnek azt tartja, hogy a jövőben mennyire lesz a magyar állampolgár "magas adómorállal rendelkező büszke adópolgár".

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rácz Margit 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rácz Margit 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást