Parragh László: nagy előrelépést jelent a költségvetésben látszó stabilitás

Infostart
2010. november 24. 21:23
Átmenetinek tekinti a 2011-es költségvetést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, azt az időt, amit a kormány a költségvetéssel nyer, a gazdaság körüli struktúrák átalakítására kell fordítani.

Parragh László a kamarai vállalatokkal azonosítja a teljes gazdaságot, hiszen a törvény szerint a kamarának kell képviselnie minden gazdasági szereplő érdekeit. A szakmai szövetség elnöke elmondta: a mostani költségvetést átmenetinek tekintik ugyan, de szerintük nagy előrelépést jelent, hogy két-három év távlatában látszik a stabilitás. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem ismertek azok a strukturális reformok, amelyek ezt fenntarthatóvá teszik.

Azt az időt, amit a kormány ezzel a költségvetéssel nyer, a rendszerek átalakítására kell fordítania a kabinetnek - vélekedett Parragh László. Az elnök helyeselte, amit Matolcsy György erről elmondott: nevezetesen, hogy elengedhetetlen az oktatás- és egészségügy, az adórendszer, a kutatásfejlesztés, illetve a közigazgatás átalakítása.

Az MKIK elnöke megemlítette azt is, hogy a magyar vállalkozók közül főleg a hazai piacra termelők legnagyobb gondja az itthoni kereslet hiánya. Ez 2006 óta stagnál, 2008 óta pedig tíz százalékos visszaesést mutat - jegyezte meg.

A mostani szint jóval alacsonyabb a pár évvel ezelőttinek, amihez még hozzáadódott a piac átrendeződése, például a nagy áruházláncok térhódításával a kiskereskedelemben - mondta Parragh László.

A gazdaság élénküléséhez tehát a belső fogyasztás növekedése szükséges. Mégpedig úgy, hogy ez nem borítja föl a költségvetést, illetve nem okoz olyan torzulást a rendszerben, amiért később komoly árat kell fizetni - fejtette ki az elnök.

A teljes interjút itt hallgathatja meg!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást