Fazekas: A magyar mezőgazdaság nem maradhat ennyire kiszolgáltatott

Infostart
2010. november 24. 08:00
Tíz év alatt 300 ezer új munkahelyet kell létrehozni a magyar mezőgazdaságban - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Fazekas Sándor arról is beszélt: igaz, hogy a magyar agrárstratégiának illeszkednie kell az Európai Unió programjába, de annak elsősorban a magyar érdekeket kell képviselnie.

Elemi érdeke Magyarországnak, hogy mezőgazdasági termelése megmaradjon és növekedjen, ehhez tíz év alatt 300 ezer új munkahelyet teremtene a kormányzat - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Fazekas Sándor szerint ez nem könnyű, de reális célkitűzés, amelynek teljesítése szükséges ahhoz, hogy megálljon a falvak, vidéki városok népességének fogyása.

Tettek is már ennek érdekében: megnyitották a gazdák számára a lehetőséget arra, hogy termékeiket közvetlenül dolgozhassák fel és értékesíthessék, ahogyan arra is, hogy az üzemi konyhák, a szociális étkeztetésben résztvevő vállalkozások számára a közbeszerzési eljárás alól mentesülve adhassák el azokat. Emellett immár illeték- és adómentes a családon belüli vagyonátadás - fejtegette a tárcavezető.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság nem lehet annyira kiszolgáltatott, hogy csupán öt-tíz terméken áll vagy bukik a sorsra. Az agrárium az utóbbi években egyre kevesebb terméket állított elő egyre alacsonyabb feldolgozottsági szinten, néhány gabonanövényre, húsárura kezdett összpontosítani, emiatt pedig csökkent a foglalkoztatottság. Fontos, hogy a magyar termelők az intenzívebb kultúrákkal foglalkozzanak - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy milyen agrárstratégiát készíthet Magyarország, ha még nem ismert az Európai Unió koncepciója, a miniszter úgy válaszolt: az unió számára mindig is fontos volt a kis- és közepes családi gazdaságok támogatása, minél többféle termelési kultúra megtartása, illetve az, hogy környezetbarát gazdálkodás alakuljon ki, hiszen meg kell őrizni a termőföldek és vizek állapotát a következő generációk számára. Ezek állandó elemek, és a most készülő, tízéves távú agrárprogramnak is ezek a prioritásai.

Mindezek mellett alkalmazkodni kell a magyar sajátosságokhoz, hiszen egy stratégia csak akkor lehet eredményes, ha azon túl, hogy figyelemmel vagyunk az európai és a világgazdaságra, valamint az unió agrárpolitikájára, a legfontosabb mégis csak a magyar érdekek képviselete - jelentette ki Fazekas Sándor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást