Vörösiszap-katasztrófa: minden lakossági kárt megtérít a kormány - a nap hírei

Infostart
2010. november 19. 21:12
Elfogadták a Székely Nemzeti Tanács határozatait az Országgyűlésben tartott tanácskozáson. Ötszáz új körzeti megbízotti posztot létesítene a rendőrség.

Minden lakossági kárt megtérít a kormány a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben - jelentette be a belügyminiszter, miután az érintett települések polgármestereivel tárgyalt. Pintér Sándor közölte: a legfrissebb összesítés szerint mintegy 55 milliárd forintos kárt okozott a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. zagytározójából kiömlött vörösiszap. Hozzátette: a kormány valamennyi, általa megelőlegezett kártérítést kifizettetné a Mal Zrt.-vel, ennek módjáról, így a tulajdonosok magánvagyonának esetleges bevonásáról azonban majd a bíróságnak kell döntenie.

Elfogadták a Székely Nemzeti Tanács határozatait az Országgyűlésben tartott tanácskozáson. A testület a többi között felkérte a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassa Székelyföld autonómiatörekvéseit a nemzetközi fórumokon, valamint a Magyarország és Románia közötti államközi kapcsolatokban. Kövér László házelnök felszólalásában arról beszélt: a magyar Országgyűlés a mai naptól kezdve már nem csak az ország háza, hanem a nemzet háza is.

Támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget a francia elnök - mondta Párizsban a kormányfő, miután találkozott Nicolas Sarkozyvel. Orbán Viktor a csaknem egyórás találkozó után közölte: tárgyalópartnerével együtt tisztában van az elkövetkező félév tétjeivel, azokkal a történelmi jelentőségű kérdésekkel, amelyeket meg kell oldania az uniónak a magyar elnökség alatt. Példaként említette az európai alkotmányos szerződés módosítását és a költségvetési válság ügyét, valamint a következő hét év pénzügyi rendszerének kialakítását. Orbán Viktor a francia fővárosból Lisszabonba utazott tovább, ahol részt vesz a NATO csúcstalálkozóján. Az értekezleten elfogadták az észak-atlanti szövetség következő évtizedre szóló stratégiáját.

Aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket Schmitt Pál köztársasági elnök. A jogszabályok a Magyar Közlönyben jelentek meg. Az Országgyűlés kedden fogadta el az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítását, amelyek szerint a testület ezután csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket.

Eseti országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi az MSZP annak érdekében, hogy a választók átfogó képet kaphassanak az elmúlt húsz év privatizációjának eredményeiről. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója azt mondta: mindenkinek joga van tudni, hogy mennyi minden teljesült az állami cégeket értékesítő kormányok, illetve az állami vállalatokat felvásárlók privatizációs vállalásaiból. Az ellenzéki politikus szerint mintegy 1.700 szerződés átvilágítására lenne szükség.

A választások óta eltelt fél évben nem tapasztalt elmozdulást az úgynevezett PPP konstrukcióban megvalósuló szerződések ügyében a Jobbik. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: a magán- és közszféra együttműködésében megvalósuló szerződések felfüggesztését, illetve újratárgyalását ígérte korábban a kormányfő, azonban a jövő évi költségvetés az idei összeg majdnem kétszeresét - több mint 20 milliárd forintot - fordít PPP-szerződésekre.

Demonstrációs bizottságot alakított három, közszolgálati munkavállalókat tömörítő szakszervezet. Az érdekvédelmi konföderációk vezetői bejelentették: december elejére tiltakozó akciót készítenek elő. Bárdos Judit, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke az InfoRádióban elmondta: nem cél a demonstráció, az csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal. Szerinte a 2011-es költségvetésnek a közszféra lesz a vesztese, és úgy látja: folytatódnak a 2006 óta tartó megszorítások és a létszámcsökkentés.

2,9 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az év első 9 hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a növekedést főként a személyi jövedelemadó-szabályok változása okozza. Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a KSH osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: az év első háromnegyedében a bruttó átlagkeresetek a versenyszférában 4,1 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig 1,1 százalékkal elmaradtak 2009 azonos időszakához képest. Az átlagos nettó kereset 132.000 forint, a fizikai dolgozóké 96.600, a szellemi foglalkozásúaké 169.500 forint volt.

Ötszáz új megbízotti posztot létesítene a rendőrség. Ezzel és a hozzájuk tartozó települések csoportos kijelölésével kívánják elérni, hogy az országban mindenhol legyen körzeti megbízott. Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főosztályvezető-helyettese a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség kistelepülési fórumán azt mondta: új logika szerint dolgozik a rendőrség; az önkormányzatokkal együttműködve tekintik át és sorolják be a különböző településeket és városrészeket veszélyeztetettség szerint.