Glattfelder: Hátrányára változott az uniós agrárpolitika

Infostart
2010. november 19. 20:05
Magyarország mindig rosszul járt az uniós agrárpolitika eddigi változtatásaival - mondta Glattfelder Béla az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz európai parlamenti képviselője ezért pesszimista a magyar elnökség által az ágazatban elérhető eredmények tekintetében. A politikus hangsúlyozta: növelni kellene az ágazat kiszámíthatóságát.

Eddig az uniós agrárpolitika valamennyi változtatása hátrányos volt Magyarország számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Glattfelder Béla, aki szerint a magyar EU-s elnökség végén nem lesz elégedett az elért eredményeket tekintve.

A Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte: azt nem tudják elérni, hogy a közös agrárpolitika ne változzon, így szembesülni kell azzal, hogy valamennyivel rosszabb lesz a helyzet.

A közös agrárpolitika jogi szabályozása akkor volt a leginkább kedvező, amikor az ország csatlakozott az unióhoz, azóta mindig a hátrányára változott - vélekedett Glattfelder Béla.

A politikus a legrosszabb fejleménynek a cukorreformot nevezte. Gráf József akkori miniszter jónak nevezte a lépéseket, ehhez képest ötből négy gyár bezárt - emlékeztetett az EP-képviselő, hozzátéve, hogy ezzel a politikusok hiteltelenné válnak.

Glattfelder Béla támogatná, hogy a piacszabályozó eszközöket valahogy visszahozzák a közös agrárpolitika eszköztárába, mivel szerinte nem helyes, hogy ezeket teljesen leépítették.

Kevés fiatal dönt úgy az Európai Unióban, hogy agrárvállalkozó lesz az, mivel az ágazat rendkívül kockázatos - mondta a Fidesz politikusa. Glattfelder Béla szerint alacsony a jövedelem, sokat kell dolgozni, hosszú távon bizonytalan a tevékenység ezen a területen, és könnyen tönkre lehet menni. Az uniónak növelni kellene az ágazat kiszámíthatóságát - hangsúlyozta.

Az EP-képviselő példaként elmondta, hogy a szarvasmarhatartóknak szigorú szabályokat kell követni, miközben az Európai Bizottság arról tárgyal, hogy nagy mennyiségű brazil és argentin húst vámmentesen enged be az unióba. Sokan nem vállalják a kockázatokat, ennek pedig az a következménye, hogy leépül az ágazat - tette hozzá.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Glattfelder Béla - Aréna 1. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Glattfelder Béla - Aréna 2. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást