Balogh András: Még nem elég látványosak az MSZP-n belüli változások

Infostart
2010. november 19. 06:11
Az MSZP megújulása megkezdődött, ennek jelei azonban még nem nyilvánvalóak - mondta a párt elnökhelyettese. Az InfoRádió Aréna című műsorában Balogh András arról is beszélt, hogy a szocialista kormányok fajlagosan több pénzt fordítottak a határon túli magyarokra, mint a jobboldaliak. Hozzátette: az más kérdés, hogy ezt senki nem hitte el, beleértve a határon túli magyarokat is.

Egyelőre csupán megkezdődött a szocialista párt megújulása - szögezte le Balogh András, aki a folyamatot jó irányúnak látja. Az MSZP elnökhelyettese hozzátette: mindez azért nem látszik, mert még nem bontakozott ki elegendő mértékben.

A politikus szerint nem csak az emberek hibája, vagy a sajtó szűklátókörűsége, hogy nem láthatóak ezek az erények. A változások ugyanis nem elég nagyok és nem nyilvánvalóak - jegyezte meg az elnökhelyettes.

A megújulás egyik jele, hogy a párton belül kialakult helyzetről elég jó, és ami fontos, önkritikus elemzés született. Ebben benne foglaltatik az, ami a változások egyik kulcsa, hogy el kell határolódni az eddig történtektől, de vállalni, amit lehet, és nem kell mindenkivel szembe szállni, aki szerepet játszott a korábbi eseményekben - fejtette ki Balogh András.

Az elmúlt időszak elfogadhatatlan tényezői közül a politikus kiemelte: a párt nem tudta kialakítani magáról azt a képet, hogy tisztességesen, az alapelveinek megfelelően a társadalom egészének őszinte képviselője volt.

Sokan, akik szerepet kaptak a szocialista pártban, nem értették meg a munkavállalók hagyományos gondjait - mondta Balogh András. Úgy érezték, ha jól megy a gazdaság, akkor automatikusan jó irányba mennek a dolgok. Ezt szolgálták a reformok, amelyek elkerülhetetlenek voltak, de rossz hangulatban, rossz körítéssel nem sikerült ezeket sikeresen kommunikálni - fűzte hozzá az elnökhelyettes.

Balogh András szerint a mostani változások elő is segíthetik, de meg is oldhatják a pártszakadás esélyeit. Azok, akik nem értenek egyet az új politikával, vagy azért, mert anyagilag, vagy azért, mert másként kötődtek a korábbi gyakorlathoz, nyilván nehezebben tudnak fölsorakozni a párt mögött.

Az elnökhelyettes jobbnak tartaná, ha együtt maradnának, de akik végképp nem képesek az MSZP-n belüli radikális reformokkal azonosulni, azok kevésbé tudnak szerepet vállalni a megújult körülmények között.

A változást sürgetőknek az sem tetszett, folytatta Balogh András, hogy az MSZP elhanyagolta a nemzeti kérdéseket, amelyek kommunikációja szintén rossz volt. A politikus számításai szerint a szocialista kormányok fajlagosan több pénzt fordítottak a határon túli magyarokra, mint a jobboldaliak. Az más kérdés, hogy ezt senki nem hitte el, beleértve a határon túli magyarokat is, ráadásul nem is mindig osztották el rendesen az erre szánt összegeket - jegyezte meg az MSZP elnökhelyettese.

A teljes interjút itt meghallgathatja!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balogh András 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balogh András 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást