Sávos gáztarifa rendszert vezet be a kormány - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. november 18. 21:06
Az átlagfogyasztóknak nem kell gázáremelésre számítaniuk az év elején. A nemzeti fejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: sávos gáztarifa rendszert vezetnek be.

Fellegi Tamás elmondta: nem drágul a gáz azoknál, ahol az éves felhasználás nem haladja meg az 1200 köbmétert, ez a fogyasztók 57 százalékát jelenti, de a magasabb sávokban sem lesz nagyobb az emelés mértéke 9,3 százaléknál. A politikus hozzátette: a nagycsaládosok kedvezményt kaphatnak, a gázár-támogatási rendszer pedig a jövő év közepéig érvényben marad. Kutas István, az E.ON médiakapcsolati vezetője az InfoRádióban azt mondta: további egyeztetéseket szorgalmaznak az ügyben.

Megválasztották a négy közmédium vezetőjét

Megválasztotta a négy közmédium vezérigazgatóját a Közszolgálati Közalapítvány nyolcfős kuratóriuma. A Magyar Televíziót Medveczky Balázs jelenlegi ügyvezető alelnök, a Duna Televíziót Ókovács Szilveszter, a HírTV műsorvezetője, a Magyar Rádiót Jónás István, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztője, míg a Magyar Távirati Irodát Belénessy Csaba, az intézmény stratégiai alelnöke irányítja a jövőben. A négy vezérigazgató kinevezése a megválasztás napjától hatályos, a szerződéseket a kuratóriumi ülés után aláírták az új vezetők.

Orbán: A legfontosabb az államadósság csökkentése

Az államadósság szintjének csökkentését nevezte a magyar kormány és Európa legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Orbán Viktor erről Párizsban, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet főtitkárával folytatott egyeztetése után beszélt. A kormányfő hangsúlyozta: az eladósodottság a legnagyobb gond, amivel Magyarország és egész Európa küszködik. Orbán Viktor később a januártól esedékes magyar uniós elnökség teendőiről egyeztetett a francia kormányfővel. Orbán Viktor és Francois Fillon egyetértett abban, hogy a világgazdasági kihívások és a jövő évi uniós költségvetés körül kialakult vita miatt Magyarország nehéz időszakban veszi át az uniós elnökséget.

2,3 milliárdból kommunikál a kormány

Jövőre 2,3 milliárd forintot költhet kommunikációra a kormány. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ebből összkormányzati kommunikációra 500 millió forint, a lakosság tájékoztatására 800 millió, a nemzeti ünnepekre egymilliárd forint fordítható.

Újabb pénzek árvízvédelemre


Csaknem kilenc milliárd forintot csoportosított át a kormány árvízvédelmi fejlesztésekre a Környezet és Energia Operatív Programon belül - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a beavatkozást az utóbbi évek jelentős árvizei indokolják, valamint az, hogy a mintegy 4.200 kilométer hosszúságú fővédvonal 36 százaléka nem elég magas, illetve rossz állapotban van. Közben aláírásgyűjtést kezdeményeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán az illetékes tárca által korábban ígért gát mielőbbi megépítéséért.

Szigorít a rendőrség

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben eddig 58-an jelezték, hogy lakhatatlanná vált otthonuk helyett másik ingatlant szeretnének. A szervezet közölte: 34 család új, 24 pedig használt házba, vagy lakásba költözne. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az értékbecsléssel kapcsolatos panaszok ellenére eddig 157-en, az érintettek mintegy fele nyilatkozott. Közben szigorították a bejutást a vörösiszappal elöntött Devecserbe; a rendőrség Ajka és Bakonygyepes között teljes szélességében lezárta a 8-as főutat.

Módosíttatná a költségvetést az MSZP

Átfogó költségvetési módosítást kezdeményezett az MSZP. Szekeres Imre, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetvezetője elmondta: három indítványuk célja, hogy igazságosabb és fenntarthatóbb legyen a jövő évi büdzsé. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP a megszorítások után most adóemelést követel a kormánytól.

Az Ab-hez fordul az LMP

Az Alkotmánybírósághoz fordult az LMP a médiaalkotmány ügyében. Az ellenzéki párt szerint a múlt héten kihirdetett törvény több ponton ellentétes az alaptörvény vélemény- és szólásszabadságról szóló paragrafusával. Az LMP ezért azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az aggályos részeket.

Péntektől karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Pénteken kezdődik a fővárosi Vörösmarty téren a 12. Budapesti Karácsonyi Vásár. Az idei programsorozat újdonsága a Karácsonyi Legendák nevű városfelfedező séta. A magyar és angol nyelvű gyalogos túrákon a klasszikus nevezetességek mellett megismerkedhetnek a résztvevők a város és az ország karácsonyi hagyományaival és legendáival. A december 29-ig tartó vásáron az idén is ipar-, és népművészeti alkotásokkal, forralt borral, tradicionális magyar ételekkel, zenés programokkal és játszóházzal várják a vendégeket.