Italok pörgéshez - lapszemle

Infostart
2010. november 18. 07:45
A Népszabadság az energiaitalok káros hatásairól, a Magyar Nemzet pedig betiltott, de még kapható étrend-kiegészítőkről közöl cikket. A Napi Gazdaságban a bankadóról, a Világgazdaágban pedig a nők korai nyugdíjazásáról olvashatunk.

Az energiaitalokat és azok az emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálja a Népszabadság Italok pörgéshez című cikke. A népszerű energiaitalok alkohollal való kombinációja káros következményekkel járhat - állapították meg amerikai kutatók. Az energiaitalok koffeintartalma 70-200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-120 milligramm koffein található. Kétszáz milligrammnyi koffein már szapora szívverést, hányingert, szédülést is okozhat. A koffeinhez könnyen hozzászokik a szervezet, tehát azonos hatás eléréséhez mind több anyagra van szükség. Az energiaitalok másik jellemzője a magas cukortartalom. Éppen a veszélyek miatt született hazánkban az a szakmai állásfoglalás, hogy tizennyolc éves kor alatt nem ajánlott az energiaitalok fogyasztása.

Mégis kaphatók a betiltott szerek - írja a Magyar Nemzet. Az ÁNTSZ betiltott három potencianövelőként forgalmazott étrend-kiegészítőt. A nemrég lezárult hatósági vizsgálat ugyanis igazolta azt a korábbi független laboratóriumi teszteredményt, amely szerint ezek a termékek illegális anyagokat tartalmaznak. A betiltott készítmények azonban még szerdán is megvásárolhatók voltak. Érthetetlen az ügyben az is, hogy az ÁNTSZ miért csak három termék betiltását rendelte el, miközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet ennél lényegesen több készítménynél mutatta ki a tiltott összetevőket. Eközben az egészségügyi államtitkárság elkészült az étrend-kiegészítőkre vonatkozó jogszabály szigorításával.

Nukleáris szabotázs volt a Stuxnet vírus célja - írja az Index.hu. A Symantec kutatói azt közölték egy jelentésben, hogy a hírhedtté vált Stuxnet vírussal kapcsolatban újabb eredményeket értek el, és a vizsgálatok most szinte száz százalékos biztonsággal bizonyítják azt a korábbi feltevést, mely szerint célzott, az ipari, de főként a nukleáris erőművek irányítórendszereit célba vevő támadássorozatról van szó, ami ráadásul egy országra volt kihegyezve.

Saját farkába harapó kígyóra emlékeztet a bankadó új szabályozása - írja a Napi Gazdaság. Ez azt a célt szolgálja, hogy a nyereséges bankok adózás előtti eredményében ne legyenek kénytelenek kimutatni az eredeti különadót, de - mutatott rá Demetrovics Gergely, a KPMG adópartnere a társaság tegnap rendezett adókonferenciáján - az adó összege nem állapítható meg a szabályozás alapján. A kétféle adó befolyásolja ugyanis egymást, az egyik megállapítása nélkül nem lehet a másikat beszámítani s viszont.

Kockázatos lehet a nők korai nyugdíja - írja a Világgazdaság. Megközelítőleg 24 ezer olyan nő vonulhatna nyugdíjba jövőre, aki negyvenévnyi munkaviszonyt fel tud mutatni, ha a kormány beváltja kampányígéretét. Jelenleg tehát nem jelentős a változás, ám a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az új rendszer hosszabb távon számos kockázatot rejt magában. A jellemzően hosszabb ideig élő nők kedvezményes nyugdíjba vonulását a többi járulékfizető, köztük a rendszerint rövidebb ideig élő férfiak finanszírozzák, a diszkrimináció hosszabb távon komoly politikai és gazdasági nyomást jelenthet a kormány számára. További súlyos kockázatot jelent a feketemunka terjedése: az érintett, viszonylag fiatal nők közül ugyanis vélhetően sokan maradnának meg a munkaerőpiacon.

Drága divat a tetoválás. A legkisebb és legegyszerűbb minta "felvarratása" is 10-15 ezer forintba kerül. Ennél csak egy drágább dolog van: a megunt rajzolat eltávolítása. Egy ilyen kezelést 100 ezer forint alatt nemigen lehet megúszni. - olvashatjuk a Penzcentrum.hu-n.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást