Akár 50 milliárd forint kötbért is megspórolhatnak a gazdáknak

InfoRádió / MTI
2010. november 16. 07:20
Egy törvényjavaslat szerint megállapított vis maior esetén nem kell teljesíteniük a termelőnek a felvásárlókkal kötött szerződéseket - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: ezzel akár 50 milliárd forint kötbért is megspórolhatnak a gazdáknak.

A parlament elé kerülő új jogszabály visszamenőleges hatályú lehet, a felvásárlók azonban azt tervezik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. A fideszes Jakab István és Font Sándor, valamint a kereszténydemokrata Sáringer-Kenyeres Tamás javaslata semmissé tenné az olyan szerződési pontokat, amelyek szerint a gazdáknak mástól kell beszereznie a terményt, ha azt vis maior, vagyis elháríthatatlan külső körülmény miatt maga nem tudja megtermelni.

Az indoklás szerint a Magyarországot idén sújtó rendkívüli időjárási körülmények miatt a mezőgazdasági termelőket 100 milliárd forintos nagyságrendű kár érte. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke szerint a jogszabály ellehetetleníti a szerződéses rendszer további működését, és elbizonytalaníthatja az ágazatot.