Az ELTE a legjobb egyetem

Infostart
2010. november 15. 18:00
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a legjobb magyarországi felsőoktatási intézmény, míg a második helyen a Szegedi Tudományegyetem áll - ez derül ki az Educatio Kft. által összeállított rangsorból. A cég elemzője, Kiss László az InfoRádiónak elmondta: a turizmus-vendéglátás és a mérnök-informatikai szakok az idén a legnépszerűbbek, a kommunikációs szakok pedig háttérbe szorultak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb magyarországi felsőoktatási intézmény - derül ki az Educatio Kft. által működtetett Országos Felsőoktatási Információs Központ rangsorából, amelyet idén első alkalommal állítottak össze.

A második helyet a Szegedi Tudományegyetem szerezte meg az oktatók és hallgatók kiválósága alapján összeállított rangsorban. A harmadik a Semmelweis Egyetem, a negyedik a Budapesti Corvinus Egyetem, az ötödik pedig a Debreceni Egyetem lett.

A legjobb tíz közé bekerült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem, valamint két egyházi felsőoktatási intézmény is: a Károli Gáspár Református Egyetem oktatóinak és hallgatóinak teljesítménye a hetedik, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemé pedig a kilencedik helyre volt elég.

Az összesített kari rangsorban idén is a bölcsészettudományi és az általános orvosi karok állnak a legjobban. Kiemelkedett még a Szent István Egyetem fővárosi székhelyű állatorvos-tudományi kara, a Corvinus gazdaságtudományi kara és az ELTE-TTK.

Kedvelt a turizmus

Idén a legnépszerűbb alapszak a turizmus-vendéglátás volt, közel 4400-an jelölték meg első helyen. A diákoknak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar turizmus-vendéglátás képzéséhez kellett a legtöbb pontot összegyűjteniük (446), a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán 418 pontot, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján pedig 409 pontot követeltek meg a jelentkezőktől.

A 2010-es felvételi időszak második legnépszerűbb képzése a gazdálkodás és menedzsment lett, amely közel négyezer fiatalt vonzott - nekik a költségtérítéses képzéshez is legalább 406 pontot kellett összegyűjteniük.
Évek óta az első 10-ben szerepel a jogi, valamint a pénzügyi és számviteli alapszak, de 2400 jelentkezővel a legkedveltebb képzések közé tartozik a gépészmérnöki, valamint a mérnök informatikus is - ez utóbbira 2752-en próbáltak bekerülni.

A kommunikáció és médiatudomány, valamint a kereskedelem és marketing azonban veszített a népszerűségéből, igaz, így is közel négyezren jelentkeztek ezekre a szakokra.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást