2012-től évente mintegy 50 milliárd forinttal több jutna közoktatásra

InfoRádió / MTI
2010. november 15. 05:59
2012-től évente mintegy 50 milliárd forinttal többet fordítana a közoktatásra az oktatási államtitkárság. A többi között ezt tartalmazza az új közoktatási törvény tervezete.

A 65 oldalas dokumentum szerint a többlet támogatást az indokolja, hogy az utóbbi 10 évben legalább 100 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból. Az előterjesztés alapján a következő években a pedagógusbérek rendezésére és új finanszírozási szabályok bevezetésére, továbbá új oktatásszervezési megoldásokra van szükség.

A vitaanyag rögzíti azt is, hogy a közoktatásban a nevelés-oktatás tartalmi egységét a Nemzeti alaptanterv biztosítja. Az előterjesztés alapján tilos lenne az általános iskolákban felvételi vizsgát, vagy felvételire előkészítő tanfolyamot tartani, de az érettségit adó középiskolákban, ahol a jelentkezők száma meghaladja a felvehető létszámot, erre lenne lehetőség. A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban a két kötelező idegen nyelv mellett egy harmadik tanulását is kötelezővé tennék.

A tervezet közvetlenül 1 millió 200 ezer óvodást, általános és középiskolást, továbbá a családjukat, valamint több mint 170 ezer pedagógust érint. A dokumentumról februárban tárgyalhat a kormány.