Finta József: csőd szélén áll a hazai építész-tervező szakma

Infostart
2010. november 14. 08:45
Átadták az építészet és építőművészet kategóriában az idei Junior Príma díjakat. Finta József, a zsűri elnöke az InfoRádiónak elmondta: habár e pillanatban az egész magyar tervező-társadalom a csőd szélén áll, a díjazottakat látva biztató jelnek tekinti, hogy a hazai építészetnek nem csak jelene van, hanem jövője is.

Az a mezőny, amely egy ilyen díjra benevez, már nagyon erősnek számít. Első pillanatra azonos stílusúnak tűntek a beérkezett tervek, de aztán végül minden díjazott munkán átsütött a tehetség - mondta el Finta József.

A zsűri elnöke szerint ez a díj megmutatja többek között, hogy mennyire fontosnak kellene lennie az építészetnek egy nemzet életében. Azért is, hogy ezek tehetséges fiatalok lendülettel kezdhessék el a pályájukat akkor, amikor ezt a lendületet igencsak megtöri a válság, a recesszió vagy a munkanélküliség - mutatott rá.

Az építész felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a pillanatban az egész magyar tervező-társadalom a csőd szélén áll. Ha nem indul meg belátható időn belül a gazdaságág élénkülése, akkor a nagy hazai tervezőirodák csődbe mennek, és amikorra beindulhatnának az építkezések, addigra már nem lesz, aki tervezzen. A mai fiatal építészek ezért sem indulnak túl jó esélyekkel, hiszen a vállalatoknál épp leépítések zajlanak - emlékeztetett.

Finta József arról is szót ejtett, hogy a hazai tervező szakma mindig rá volt kényszerítve a költséghatékony megoldásokra. Amíg ma Magyarországon egy nagy presztízzsel bíró irodaházat 300 ezer forintos négyzetméteráron kell megépíteni, addig ugyanez külföldön négyzetméterenként egymillió forintért épül - fejtette ki a szakember.  A magyar tervezők így is küzdenek azért, hogy ennyiért is naprakész, európai szellemiségű épületet hozzon létre. Sajnos ez csak néha sikerül - tette hozzá.

A nyertes fiatalokról a zsűri elnöke úgy vélekedett: mindannyian egészen biztos jó szakemberek lesznek. A Junior Príma díjról pedig azt mondta, biztató jelnek tekinti, hogy a magyar építészetnek nem csak jelene van, hanem jövője is. Emellett jó látni, hogy milyen szellemiségű az új generáció: ebből az ember idősebb korára is csak tanulhat - jegyezte meg Finta József.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást