Létrejöhet a nemzeti adatvagyon fogalma

InfoRádió / MTI
2010. november 13. 16:25
A kiemelt jelentőségű állami nyilvántartások - közte a nyugdíjbiztosítás - adatfeldolgozását csak az állami szférába tartozó, azaz az adatkezelő által közvetlenül ellenőrizhető szervezet láthatja majd el, ha az Országgyűlés elfogadja a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslatot.

A nemzeti fejlesztési miniszter a hét végén nyújtotta be az Országgyűlésnek azt az előterjesztést, amely szerint a jövőben az állami nyilvántartások adatkezelését csak államigazgatási szerv vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdálkodó szervezet végezheti.

Ez az előírás vonatkozik majd egyebek mellett a munkanélküliek ellátásával, a termőföldhasználattal kapcsolatos adatok és a kincstár által vezetett szociális támogatások nyilvántartására, továbbá a polgárok személyi adatainak és lakcímének, valamint az úti okmányokkal, az ingatlanokkal és az adózással összefüggő adatoknak a kezelésére.

A javaslat azt is kimondja, hogy csak államigazgatási szerv vagy kizárólag állami tulajdonú gazdálkodó szervezet kezelheti a nyugdíj-biztosítási és az egészségbiztosítási nyilvántartással kapcsolatos adatokat.

A törvényjavaslat megalkotja a nemzeti adatvagyon fogalmát: a közfeladatot ellátó szervek által kezelt közérdekű adatok, személyes adatok és közérdekből nyilvános adatok összessége.

Az előterjesztés módosítja a büntető törvénykönyvet is: aki az adatkezelőnek a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartásban kezelt adathoz való hozzáférését vagy az adatkezelés körébe tartozó más művelet elvégezését akadályozza vagy lehetetlenné teszi, bűntettet követ el, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a bűncselekmény jelentős érdeksérelmet okoz, a büntetési tétel 5 évig terjedő szabadságvesztés.