Lesz-e kétkamarás Parlament Magyarországon?

Infostart
2010. november 12. 19:05
A második kamarának jelentős hagyományai vannak Magyarországon - hangsúlyozta az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke. Balsai István az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem döntöttek az ügyben, de mire a végleges változat a parlament elé kerül, addigra minden nyitott kérdést tisztázni kell, hogy elkerüljék a parttalan vitákat. Turi-Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a "Szükség van-e kétkamarás Parlamentre az alkotmányban?" című konferencián közölte: a kormányzó képviselőcsoport nyitott az új alkotmányról szóló véleményekre, javaslatokra.

"A személyes véleményem erről már több mint húsz éve kialakult, és azóta sem változott" - szögezte le Balsai István. Az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke arra emlékezetett, hogy a hajdani MDF alapítói gárdája, habár nagyrészt nem jogászokból állt, a kétkamarás parlament híve volt, sőt, alkotmányozó nemzetgyűlést is akartak.

"Én akkor sem támogattam a második kamara ötletét, inkább népképviseleti országgyűlésben gondolkodtam, és most is ennek lehet nagyobb realitása" - mondta a politikus.

Az alkotmányról kialakítandó elképzelésekről Balsai István nem akart előzetesen beszélni, hiszen úgy véli, a döntés a törvényhozók kezében van. Annyit azonban hozzáfűzött, hogy a Fidesz többségi álláspontja jelenleg az egykamarás népképviselet köré csoportosul. De a kétszázra csökkentett, egykamarás törvényhozás persze módosíthatja ezt - jegyezte meg.

Balsai István arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió parlamentjeinek több mint a felében működik második kamara. Az ezekben így kialakított képviselői összlétszám viszont jóval magasabb a nálunk most elhatározott kétszáznak. Tehát a végső változat kialakításánál ez is szempont lehet.

A fideszes politikus nem tartja szükségesnek, hogy erről a kérdésről parttalan parlamenti vitákat folytassanak. Szerinte minden nyitott kérdést el kell dönteni addigra, mire a tervezet az Országgyűlés elé kerül.

December végére kész lehet a javaslat

Nyilván kialakult a Fidesz frakciónak egyfajta előzetes álláspontja, de távolról sem jelenti azt, hogy ez kerül majd be az alkotmányba - közölte Túri-Kovács Béla. Hozzátette: azért zajlanak a konferenciák, az egyeztetések a különböző civil szervezetekkel, hogy figyelembe tudják venni a társadalom széles rétegeiből beérkező véleményeket.

A parlamenti alkotmány-előkészítő munkacsoport kifejezetten azért jött létre, hogy ott megvitassuk ezeket a nézeteket, és ennek eredményeként alakuljon ki a végső álláspont - mondta a frakcióvezető-helyettes.

Turi-Kovács Béla hangsúlyozta: azon kell múlnia, hogy egy- vagy kétkamarás lesz-e a parlament, hogy melyik változat szolgálja jobban a törvényhozás pontosságát, illetve gyorsaságát - amely tulajdonságok a tartós jogszabályok megalkotását eredményezhetik.

A döntést pedig el kell fogadniuk azoknak is, akik nem a Fidesz-KDNP-re szavaztak. Ma ugyanis olyan erős, kétharmados többséggel bíró szövetség kormányoz, amely eltökélt abban, hogy Magyarországnak hosszú távra érvényes új alkotmányt adjon - szögezte le a politikus.

A frakcióvezető helyettes elmondta azt is, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság várhatóan december végéig elkészítheti a javaslatait, és akkor jövő márciusban már a tervezet szövege is megismerhető lesz.

A bizottságból távozott ellenzékiekről a politikus úgy vélekedett. rosszul teszik, hogy nem vesznek részt a munkában, mert attól, hogy a véleményükkel kisebbségben maradnak, nem szabadna kivonulni egy testületből.

Hiszen a demokrácia egyik alaptétele, hogy a nézeteket kisebbségben is elmondhassuk, és ki is álljunk mellette - jegyezte meg Túri-Kovács Béla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balsai István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Turi-Kovács Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást