Kiszűri a kormány a "megélhetési" civil szervezeteket

Infostart
2010. november 12. 10:40
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága felülvizsgálta a civil szervezetek működését szabályozó joganyagot és a tervek szerint jövő év elején kívánja benyújtani a Parlamentnek azt az új törvényt, amely újraszabályozza a civil szektor finanszírozását és a civil szervezeteknek adható kedvezmények körét és mértékét.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) rendszere jövő évben teljesen átalakul. Ennek szükségességét támasztják alá azok a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által folytatott vizsgálatok is, amelyek komoly megállapításokat tartalmaznak az állami felhasználások törvényességére vonatkozóan. Különösen igaz ez az NCA döntéshozóira, hiszen az általuk képviselt civil szervezetek jelentős állami pénzekhez jutottak az elmúlt évben - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága közleményében.

A KEHI által átvilágított szervezetek tavaly összesen 400 millió forintot kaptak az államtól. A KEHI által vizsgált szervezetek 20 százalékában derült fény szabálytalanságokra. Míg a legtöbb civil szervezet néhány pár százezer forintos támogatási összeghez jutott átlagban, addig az NCA döntnökök szervezetei átlagosan 10 millió forint feletti állami juttatásokban részesültek a vizsgált időszakban.

Megértjük egyes ellenzéki LMP-és és MSZP-és politikusok aggodalmát, akik szoros kapcsolatban állnak NCA döntéshozókkal, hogy anyagi szempontból hátrányosan érinti majd őket a jelenlegi rendszer átalakítása, a kaotikus viszonyok felszámolása, kiváltságaik megszüntetése - hangsúlyozza a közlemény. A kormány a jövőben a valós tevékenységet folytató, élő, társadalmilag hasznos civil szervezeteket szeretné állami támogatáshoz juttatni, és ki akarja szűrni a rendszerből az érdemi munkát nem végző, pusztán a pályázati pénzek megsarcolására szakosodott megélhetési, kalóz szervezeteket.

A civil szervezetekre vonatkozó készülő joganyag legkorábban jövő áprilisban kerülhet az Országgyűlés elé, és az elképzelések szerint jövő év július 1-én lép hatályba.

A 2011. év első hat hónapjában a civil szervezetek 3,6 milliárd forint állami támogatásban részesülnek. Az év második felében zajló radikális átalakítás időszakában a pályáztatás szünetel, amíg az új szervezeti rendszer fel nem áll. Mivel a fenti összeg időarányos támogatást jelent, ez így is nagyobb lesz, mint amelyet az MSZP kormány juttatott a civil szervezeteknek 2010-ben - zárul a közlemény.