Belső vizsgálat a BKV működési engedélyének ügyében - a nap hírei

Infostart
2010. november 12. 21:21
Járai Zsigmond volt jegybankelnök lesz a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Eredménytelen volt a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén.

Belső vizsgálatot indított a BKV vezérigazgatója a vasúthatósági működési engedélyek ügyében. Kocsis István elrendelte az engedélyekhez szükséges feltételek teljesítésének teljes körű átvizsgálását az elmúlt 3 évre visszamenőleg. Korábban a főpolgármester a közgyűlés rendkívüli ülése előtt azt mondta: a BKV vasúthatósági engedélyének visszavonása ügyében Kocsis István vezérigazgató felelőssége is felmerül. Tarlós István közölte: a BKV az elmúlt hónapokban több hibát követett el, és következményekről napokon belül döntenek. Közben beperelte a BKV-t a metró kocsikat gyártó Alstom, miután a budapesti vállalat felmondta a metrókocsik szállítására kötött szerződést. A fővárosi cég emiatt nem tud hozzáférni a francia cég 37 milliárd forintos bankgaranciájához. A BKV elutasítja az Alstom gyakorlatát, és bízik abban, hogy a Franciaországban indított perben a fővárosi cégnek adnak igazat.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, a CIG Pannónia Életbiztosító felügyelőbizottságának jelenlegi vezetője töltheti be ugyanezt a posztot a Magyar Nemzeti Banknál - közölte a CIG szóvivője. Missura Gábor elmondta: a felügyelőbizottságot várhatóan kedden választja meg a parlament, és tagjai még aznap leteszik a hivatali esküt. A jegybank felügyelőbizottsága a tulajdonosi ellenőrzési funkciót látja el.

Kezdeményezte a MÁV és a Posta személyautó-beszerzéseinek felfüggesztését Fellegi Tamás fejlesztési miniszter - közölte a tárca. A tájékoztatás szerint az állami tulajdonú vállalatokkal szemben egyértelmű elvárás, hogy minden esetben átlátható módon, és a költséghatékonysági szempontokat szem előtt tartva járjanak el beszerzéseiknél.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint heteken belül létrejöhet a megállapodás a tűzoltók elmaradt túlóradíjáról. Bakondi György azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszter bízta meg azzal, hogy egyezzen meg a pótlékok kifizetéséről. Korábban a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közölte: bírósághoz fordulnak, ha az idén sem kapják meg 4 éve elmaradt túlórabérüket.

Eredménytelen volt a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén. Balogh László, a testület elnöke az InfoRádióban elmondta: a jelöltek egyike sem kapta meg a titkos szavazáson a kétharmados többséget. A médiatanács a Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját, a Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, a távirati iroda stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmproducert, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamás jelenlegi belpolitikai szerkesztőség-vezetőt és Wéber Ferencet jelölte, aki Sólyom László államfő sajtófőnöke volt. Balogh László emlékeztetett: a hatályos szabályzat értelmében a mostani jelölteket az újabb körben ugyanarra a posztra nem lehet jelölni, ugyanakkor a kinevezéshez már 50 százalék plusz 1 szavazat is elegendő lesz.

Alapos átvilágítást, majd komoly átalakításokat tervez a kormány a civil szférában - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkársága. A tájékoztatás szerint a kabinet a jövőben csak a valós tevékenységet folytató, társadalmilag hasznos civil szervezeteket szeretné állami támogatáshoz juttatni.

Bemutatta a kormány a januárban kezdődő soros magyar uniós elnökség 3 szóvivőjét; Bakos Piroska a magyarországi, míg Polner Gergely és Hajdú Márton a külföldi kommunikációért felel majd. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az előzetes Nemzeti Intézkedési Tervet az Európai Bizottságnak. A tárca ezután konzultációt indít; ennek célja az Európa 2020 Stratégia társadalmi szintű megvitatása. Magyarország a többi között azt vállalja, hogy 10 év alatt 75 százalékra emeli a foglalkoztatottsági rátát és a GDP 1,8 százalékát a kutatás-fejlesztésre fordítja.

Visszakapta az úgynevezett "clear" besorolást a ferihegyi repülőtér, amelyet újra biztonságos légikikötőnek nyilvánítottak az Európai Unió és Magyarország biztonsági szakemberei. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolati igazgatója az InfoRádióban elmondta: a döntés pozitív hatását azonnal érezhetik az utasok és a légitársaságok. Az úgynevezett clear besorolást júniusban vonták meg a Ferihegyi reptértől biztonsági hiányosságok miatt.