Az Alstom újrakezdi a tárgyalást - lapszemle

Infostart
2010. november 12. 07:10
A Népszabadság arról ír, hogy új tárgyalásokat kezdeményez a metrószerelvényeket gyártó francia Alstom a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

A fő téma a szerelvények fékrendszerének megfelelősége. De nemcsak a francia cég, hanem a főváros is tárgyalna. A Nemzeti Közlekedési Hatóság október közepén tagadta meg a típusengedélyek kiadását, mert állásfoglalása szerint a francia cég által gyártott metró kocsik fékrendszere jelenlegi állapotában sem a hazai jogszabályokban, sem a vonatkozó nemzetközi szabványoknak nem felel meg. Az Alstom által referenciaként megjelölt több mint 20 külföldön futó jármű fékrendszere különbözik a Budapestre gyártottakéitól.

A Magyar Nemzet írása szerint drágulni kezdtek az élelmiszerek. Tavalyhoz képest 4,2 százalékkal emelkedtek az árak a boltokban, elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt. A KSH gyorsjelentése szerint a legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a ruházati cikkek drágultak októberben. Éves összehasonlításban azonban egyértelműen az élelmiszerek áremelkedése gyorsította a pénzromlás ütemét. Tavaly októberhez képest az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül 37 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek, 14,2 százalékkal a liszt, 12,5 százalékkal az étolaj és 10,5 százalékkal a sajtok ára. Átlag felett, több mint öt százalékkal drágultak az italok és a dohányáruk.

Az Index.hu arról számol be, hogy a váci Naszálytej sajtótájékoztatón mutatta be új tejfeldolgozó gépét és termékeit. A beruházás értéke 586 millió forint volt. Az új tejes doboz csúcsos lesz, a formát a fogyasztók megkérdezése után alakították ki a gyártók. Az új technológiával elérhető, hogy a tej kisebb hőmérséklettű kezelést kapjon, mint az UHT. Az új gép azonban arra is képes, hogy 140 fok közelébe melegítse fel tejet néhány másodpercre, de úgy, hogy előtte már fölmelegítik 80-90 fokra. Ezzel az eljárással sokáig, hűtés nélkül is eláll a tej.

Világgazdaság szerint jelentősen növelték súlyukat a pénzügyi közvetítő rendszerben a hazai szövetkezeti hitelintézetek. Ezt jól szemlélteti, hogy míg a takarékszövetkezeti szektor céges hitelállománya az első fél évben 15,1 százalékkal növekedett, addig a bankoké 6,5 százalékkal csökkent. A takarékszövetkezetek pozíciói pedig tovább javulhatnak a közeljövőben. Varga Antal, a takarékok 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője közölte: várhatóan már az idén megállapodnak a kormánnyal egy jelentős hitelkeretről, valamint arról, hogy előnyben részesüljenek állami és önkormányzati szerepvállalás terén. Ennek eredményeként - tette hozzá - reményeik szerint tíz év alatt két-háromszorosára nőhet a szövetkezeti hitelintézetek részesedése a pénzügyi szolgáltatások piacán.

A Napi Gazdaság összeállítást közöl arról, hogy a szűkülő kereslet nem kímélte a fővárosi és a nagyobb városok luxus ingatlanjainak árát. A negatív hatások nem egyformán csapódtak le. Jelenleg nincs érdeklődés a belvárosi új lakások iránt, és a 700 ezer-egymillió forintos négyzetméterárú újszerűekre is hiába keresnek vevőt. Mivel ezekre bérlőt sem találni, a tulajdonosok jelentős árengedménnyel próbálnak megszabadulni tőlük. A Király utcában gyakran már a felét sem adják meg a válság előtti 700-800 ezer forintnak, és a Liszt Ferenc téren is 400-450 ezerre szelídült a válság előtti 600 ezres négyzetméter ár. A várbeli és a Duna-parti panorámás lakások egyelőre tartják az árukat.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a Bloomberg előfizetői körében végzett negyedéves felmérés alapján a megkérdezett 1030 befektető és elemző 68 százaléka tartja kedvezőnek a német kancellár működését, ezzel Angela Merkel tucatnyi politikusból és gazdasági vezetőből álló lista élére került. Õt David Cameron brit miniszterelnök követi nem sokkal lemaradva. A brit Konzervatív Párt vezetője Európában még nagyobb népszerűségnek örvend, mint német kollégája, az öreg kontinensen ugyanis a válaszadók több mint háromnegyede értékeli kedvezően munkásságát. Jó megítélésében a rekord összegű költségvetési hiány leszorítása érdekében tett lépései játsszák az elsődleges szerepet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást