Vitára alkalmasnak találták a jövő évi költségvetés tervezetét - a nap hírei

Infostart
2010. november 10. 21:04
Általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Megkerülhetetlennek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségét a sukorói beruházás ügyében az új elszámoltatási kormánybiztos - a nap legfontosabb híreinek összefoglalója.
Vitázhatnak a büdzsé-tervezetről

Általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette: a jövő évi költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényt pénteken nyújtja be a parlamentnek a kormány. Banai Péter a testület ülésén arról beszélt, hogy a büdzsé a gyorsuló gazdasági növekedés mellett a beruházások jelentős emelkedésével, a háztartások bővülő fogyasztásával és a versenyképesség növekedésével számol. Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke és Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke úgy vélte: a középtávú kitekintés alapján a felvázolt pálya nem tartható.

Elfogadták Lázár javaslatait

Jóváhagyta az Országgyűlés a 98 százalékos különadóra és az Alkotmánybíróság hatáskörére vonatkozó előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokat. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azután nyújtotta be három javaslatát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A parlament most az ezek finomításáról rendelkező módosításokról döntött, amelynek értelmében például a különadónál egyes esetekben emelkedik az összeghatár, az alkotmánybíróság hatásköreit pedig nem kötik a népszavazási tilalmakhoz. Az előterjesztésekről kedden dönthet az Országgyűlés.

Újratárgyalják a válságadót 2012-ben

Megszűnik a válságadó 2012 után, de a kormány az érintett ágazatok szereplőivel tárgyalásokat kezd majd egy új szabályozásról - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: elképzeléseik szerint a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét szednék be 2012 után. Korábban az Index számolt be arról, hogy mégsem szűnnének meg két év múlva a válságadók.

Fontos hazai vállalkozások

A magyar tulajdonban álló vállalkozások fontosságára hívta fel a figyelmet a Coop Üzletlánc megalapításának 15. évfordulójára szervezett ünnepségen a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a nemzetközi versenyben csak akkor tud az ország részt venni, ha rendelkezik megfelelő tőkével. Hozzátette: a tisztességes, hazai vállalkozások olyan alapot jelentenek, amelyekre fel lehet építeni a megújuló és talpra álló magyar gazdaságot. --Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a kormánynak a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig támogatnia kell a cégeket, és olyan termelési rendszert kell létrehozni, ahol a magyar termék árban és minőségben egyaránt versenyképes.

Ellenvélemény a BKV felfüggesztéséről

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a kormány hibája miatt függesztette fel a BKV működési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Horváth Csaba azt mondta: ha a kabinet kifizette volna a BKV-nak járó, szerződésben előírt támogatást, akkor nem lenne bizonytalan anyagi helyzetben a fővárosi cég. A szocialista politikus azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a hatóság határozatát, a főpolgármester pedig tájékoztassa a főváros lakóit. --Tarlós István kedden közleményben tudatta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és féléves ideiglenes engedélyt adott ki.

Gyurcsány megkerülhetetlen

Megkerülhetetlennek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségét a sukorói beruházás ügyében az új elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula úgy vélte, hogy két másik kaszinóberuházás és a 2006. őszi fővárosi események ügye is felveti a volt kormányfő felelősségét. Hozzátette: a Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány négy hete a Legfőbb Ügyészségen van, ezért nem érti, miért nem nyilatkoznak erről.

Rangos elismerés, magyar matematikusnak

Japánban Lovász László magyar matematikus vehette át munkásságáért a világ egyik legjelentősebb tudományos elismeréseként számon tartott Kiotó-díjat. A díjat alapító japán technológiai vállalat szerint Lovász László kiemelkedő mértékben járult hozzá a matematikai tudományokhoz, kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek között. Lovász László szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány.

Itthon a három Munkácsy

Megérkezett Budapestre Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án nyíló kiállításán először láthat majd együtt a főváros közönsége. Az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota április 30-áig látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.