Szekeres Imre: A politikusokkal szemben szigorúbbak az erkölcsi követelmények

Infostart
2010. november 10. 21:04
Nemcsak alkotmányellenesek, de a józan észnek is ellentmondanak a különadóról és a Alkotmánybíróság jogkörének módosításáról szerdán elfogadott törvényjavaslatok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szekeres Imre. Az MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője indokolatlannak tartja az alaptörvény módosítását az új alkotmány elfogadása előtt.

Az Alkotmánybíróság különadót megsemmisítő döntése utáni kéthetes vita lezárásaként az Országgyűlés szerdán elfogadta azokat a módosító indítványokat, amelyek egyrészt jelentősen megváltoztatják a 98 százalékos különadó eredetileg tervezett szabályait, másrészt szinte teljesen átírják az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, amelyeket Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezett.

A most elfogadott javaslatok józan ész és alkotmányellenesek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője, aki hozzátette: öt évre visszamenőleg bármilyen adót kivetni nonszensz.

Nekünk, vezető politikusoknak erkölcsi kötelességünk, hogy a nekünk adott végkielégítést társadalmi és közösségi célokra használjuk fel. Ez egy gesztus. A politikusoknak gesztusokat kell tenniük, hogy a társadalmi együttműködés fennmaradjon - hangsúlyozta Szekeres Imre, aki szerint a politikusokkal szemben szigorúbbak az erkölcsi követelmények.

Amit a Fidesz és a KDNP művel, az nem tisztességes és sokat árt a politikával foglalkozó emberek tekintélyének - véli a politikus, aki szerint nem lehet csinálni semmiféle visszamenőleges törvénykezést, alkotmányosnak kell lenni, mert különben szétesik a magyar társadalom

A kormány törekvésének ellenében, ha van jogi lehetőség, akkor Alkotmánybírósághoz, illetve ombudsmanhoz is fordul az MSZP, ha kell - hangoztatta Szekeres Imre, hozzátéve: minden jogi lépést megtesznek, mert a társadalmi működéshez fontos alkotmányos alapértékről van szó. Magyarországnak akkor van esélye jobb életet élni és fejlődni, ha tisztességes szabályokat alkot és be is tartja azokat.

Teljesen indokolatlannak tartja, hogy az új alkotmány elfogadását megelőzően módosítják az alaptörvényt. Mint fogalmazott, az alkotmány és a törvények azért vannak, hogy betartsuk, nem azért, hogy megváltoztassuk őket.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást