Egyszerűsödhet a családi pótlék igazolásával járó banki ügyintézés

Infostart
2010. november 10. 13:31
Egyszerűsödhet a családi pótlék igazolásával járó banki ügyintézés, miután az adatvédelmi biztos állampolgári panaszra vizsgálta a pénzintézetek adatkezelési gyakorlatát. Jóri András az InfoRádiónak azt mondta: a pénzintézetek nem kötelezhetik az ügyfeleket arra, hogy a Magyar Államkincstártól szerezzék be a szükséges dokumentumot.

Jogosulatlanul kérnek igazolást a bankok arról az ügyfeleiktől, hogy azok jogosultak adókedvezményt érvényesíteni lakáshitelük törlesztőrészleteiben - mondta az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos, aki állampolgári panaszra vizsgálta a kérdést.

A jelenlegi gyakorlat szerint a pénzintézetek a Magyar Államkincstár által kiadott dokumentumot várnak az ügyfelektől, amely bizonyítja, hogy jogosultak a családi pótlékra. Csak ezért cserébe állítják ki azt az igazolást, amely szerint az ügyfél igénybe veheti az adókedvezményt.

Jóri András elmondta: az ügyben kikérte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének véleményét is, aki megerősítette, hogy adott esetben nincs szükség az államkincstári igazolásra, az ügyfelek anélkül is megkaphatják bankjuktól a dokumentumot.

Sem az adózás rendjéről szóló törvény, sem a személyi jövedelemadó törvény nem hatalmazza fel az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító pénzintézetet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételének feltételeiről meggyőződjön. Az adókedvezmény igénybevételére való jogosultság ellenőrzése az állami adóhatóság feladata. A vizsgált hitelintézet a Magyar Államkincstár családi pótlékra való jogosultság fennállásáról szóló igazolás benyújtásának kötelezővé tételével jogszerűtlen adatkezelési gyakorlatot alakított ki - foglalt állást Jóri András.

A magánszemély családi pótlékra való jogosultságának a fennállása vagy a törlesztési időszakban való keletkezése a hitelintézet számára nem ismert körülmény, ezért elfogadható, ha a hitelintézet a kedvezményre jogosító igazolást a magánszemély kérelme alapján adja ki.

Az adatvédelmi biztos hozzátette: állásfoglalását elküldte a bankoknak, remélve, hogy elfogadják annak tartalmát.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást