Réthelyi belátást kért levelében - lapszemle

Infostart
2010. november 9. 07:08
A Népszabadság arról számol be, hogy önkéntes távozásra kérte Réthelyi Miklós a felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsok kormányzati delegáltjait, a Magyar Nemzetben pedig arról olvashatunk, hogy Pokorni Zoltán nem ért egyet Hoffmann Rózsával.

A Népszabadságban arról olvashatunk, hogy önkéntes távozásra kérte Réthelyi Miklós a felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsok kormányzati delegáltjait. A lépés nemcsak különös, hiszen a tárcavezető nem hívhatja vissza a tagokat, akiknek mandátuma amúgy is hamarosan lejár, de meg is béníthatja az egyetemeket és a főiskolákat. Az adott intézmény hallgatói létszámától függően hét-kilenc tagú gazdasági tanácsok 2006. március 1-jével álltak föl az egyetemeken és a főiskolákon: ezekbe az akkori kormány jelölt 2-3 személyt, ötéves megbízatással. A lap gt-tagot is megkérdezett arról, eleget tesznek-e Réthelyi Miklós kérésének, de - nevük elhallgatását kérve - azt mondták, nem mondanak le.

Nem ért egyet a készülő új felsőoktatási törvény koncepciójának több fontos elemével a Fidesz vezető oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán - írja a Magyar Nemzet. A képviselő azt mondta, a KDNP-s oktatási államtitkár a tervezet nyilvánosságra hozatala előtt érdemben nem egyeztetett a Fidesszel. Pokorni Zoltán szerint a tervezet nem ad választ a felsőoktatás két legnagyobb problémájára, a hallgatók elvándorlására és az egyre kisebb létszámú korosztályok miatt kialakuló helyzetre.

Az Index cikke szerint hidegzuhanyként érte a tűzoltókat, amikor a Belügyi Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén kiderült, jövőre sem kapják meg a bíróság által is elismert túlórapénzüket; a mintegy kétmilliárdos tételt nem tartalmazza a jövő évi költségvetés. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a hírportálnak azt mondta: ha a kormány nem akar fizetni, egyenként beperlik a tűzoltók nevében az összes helyi tűzoltó-parancsnokságot, ami viszont a tűzoltóságok pénzügyi összeomlásához vezethet.

A KDB Bank értesítette ügyfeleit, hogy 2011. január 3-tól számos kondíciója átalakul - írja a Napi Gazdaság. A hitelintézet ugyan az inflációval indokolta lépését, de aligha tévedhetünk, ha inkább a bankadót gyanítjuk a háttérben. A KDB ugyanis a számlavezetési díjakat 31, illetve 50 százalékkal emeli. A lakossági üzletágban a papír alapú, bankon kívüli forintátutalásnál a minimumdíj harmadával nő. A vállalati díjak is emelkednek. Az 1.4 millió forint alatti utalásoknál a drágulás mértéke szintén 33,3 százalékos.

A Világgazdaság arról ír, hogy a magyar OTV-t és a japán Mitsubishi is bevonhatja a szaúdi Ali Mahir magáncég a 626 kilométer hosszú iraki exportolaj-vezeték újjáépítésébe. A tervet már vizsgálja az iraki szaktárca. Irak exportbevételei növelésére törekszik, ehhez azonban olajtermelését is növelnie kell. A munkában más külföldi cégek mellett a magyar Mol is szerepet vállal: épp most közölte, hogy iraki leányvállalata újból olajat talált.

Mióta tőzsdén lehet kereskedni a gyapottal, még sosem volt ilyen magasan az ára - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. A gyapot a pamutfonál legfontosabb alkotórésze, így ha a nyersanyag drágul, a belőle készült ruhafélék ára is emelkedni fog. Szakértők 30-35 százalékos emelkedést sem tartanak kizártnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást