Hoffmann Rózsa: a kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát

Infostart
2010. november 9. 10:05
A kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát - ezt egy szocialista felszólalásra reagálva mondta az Országgyűlésben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. A Parlament a civil szervezetek támogatásával és az elszámoltatás hatékonyságával is foglalkozott napirend előtt.

Ertsey Katalin, az LMP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Civil Alapprogram állami támogatásának csökkentését bírálta. Az
ellenzéki politikus szerint a kabinet tovább szűkíti a "lendületes kormányzást" akadályozók lehetőségeit. Bezzeg a kormányközeli "ál-civil szervezetek" megkapják a pénzüket - mutatott rá a képviselő.

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár szerint az új kormány igenis bővíti a civil szektor lehetőségeit. A kabinet már júliusban javaslatokat kért a társadalmi szervezetek jogszabályainak módosításaira. A Nemzeti Civil Alapprogram pályázati forrásainak egyötödét törvénytelenül használták fel, az alap működési költsége pedig 4 milliárd forint, a szervezet tehát szabálytalanul működik és pazarol. Ezért vizsgálják felül a Nemzeti Civil Alapprogramra vonatkozó jogszabályokat, egyszerűbbé teszik a támogatási rendszert és csökkentik a pályázók az adminisztrációs terheit - közölte az államtitkár.

Az MSZP-s Hiller István a felsőoktatási törvény tervezetét kritizálta. A volt oktatási miniszter szerint a kormány 5-7 év alatt 100 ezerrel csökkenti a hallgatók létszámát, és szétveri az egyetemek gazdasági tanácsait.

A kormány nem csökkenti az egyetemi férőhelyek számát - válaszolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Hoffmann Rózsa szerint a gazdasági tanácsok évente több mint százmillió forintba kerülnek,hasznuk nincs, ezért csak önkéntesen működhetnek tovább.

A jobbikos Gaudi Nagy Tamás a valódi elszámoltatást kérte számon a kormányon. Az ellenzéki politikus szerint az emberek vérlázítónak tartják, hogy a privatizáció során meggazdagodott helyi kiskirályok hatalma a parlamenti döntések dacára is töretlen. Válaszában Rétvári Bence államtitkár felsorolta az eddig nyilvánosságra került ügyeket és biztosította a jogvédőt, hogy a kormány fontosnak tartja az elszámoltatást.

Utolsó napirend előtti felszólalóként a fideszes Horváth János S. Szabó Ferencre, az 1945-ös Nemzetgyűlés tagjára, az 1956-ban újjáalakult Parasztpárt főtitkár-helyettesére emlékezett. Az Országgyűlés ma egyebek mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról kezdi meg az általános vitát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást