Szenczy Sándor: Egyre fontosabb lehet a civil segélyszervezetek szerepe

Infostart
2010. november 8. 07:38
A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője szerint a Civil Humanitárius Koordinációs Központ létrejötte segít a segélyszervezetek között a feladatok elosztásában. Szenczy Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a segélyszervezetek és a katasztrófavédelmi szervek együttműködésével nagy eredményeket lehet elérni.

A legnagyobb segélyszervezetek kezdeményezésére jött létre a Civil Humanitárius Koordinációs Központ. Ennek hatása Szenczy Sándor szerint rövidesen érezhető lesz, mert amikor adománykártyákat osztanak majd, akkor mindenki láthatja, hogy ki és milyen értékben kapott segítséget.

Ezután nem lesz szükség arra, hogy a segélyszervezeteket körbejárva gyűjtsék az adományokat. A kölcsönös tájékoztatás révén ugyanis nem fordulhat elő, hogy ugyanaz a személy több szervezettől kérhessen támogatást ugyanarra a célra, illetve ha megkapja, többfelé is elszámolhassa - fejtette ki.

Emellett a különböző szolgálatok eloszthatják egymás között a feladatokat, így a hozzájuk fordulókat mindig az illetékes segélyszervezethez tudják irányítani - fűzte hozzá a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője.

Szenczy Sándor a műsorban arról is beszélt, hogy a kolontári iszapkatasztrófa nagyságrendjét nem lehet összehasonlítania világ más pontjain történt természeti csapásokéval. Azonban az nagy előnyt jelent a magyarországi viszonyok között is, hogy a civil segélyszervezeteknél magasan képzett szakemberek dolgoznak.

Ez egyébként egybevág a központi akarattal - mondta el a szakember. Hozzátette: habár a katasztrófavédelmi főigazgatóság önállóan is el tudná látni a feladatát, azonban belátták, hogy miért végeznének el olyan feladatokat, amelyek megoldására a civilek magasabb színvonalon képesek.

Ilyen az ingóságok pótlása, amit senki sem finanszíroz, illetve az élelmiszerek pótlása, ahol a civil szervezetek otthonosabban mozognak a központi szerveknél. Vagy például a nemzetközi bevetéseknél, ahol a polgári segélyszolgálatoknak jóval kisebb a bürokráciára van szükségük, gyorsabban tudnak mozdulni a helyszín felé - jegyezte meg.

Örömteli fejlődés, hogy mindezt a hivatalos helyeken érzékelik, ami nagymértékben elősegíti az együttműködést - szögezte le Szenczy Sándor.

a teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1. - Szenczy Sándor a koordinációs központról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2. - Szenczy Sándor a katasztrófavédelmi együttmûködésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást