Szanyi: A végkielégítést előíró törvényekhez bezzeg nem nyúl a Fidesz

Infostart
2010. november 8. 15:48
Az MSZP szerint nemcsak a különadót, hanem például a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányítását is meg kellene gondolnia a Fidesznek. Szanyi Tibor elnökségi tag az InfoRádióban emlékeztetett: azokhoz a törvényekhez nem nyúl a Fidesz, amelyek kötelezővé teszik a végkielégítések kifizetését.

A szocialista párt úgy látja, hogy az eredeti bejelentéshez képest szép visszavonuló a Fidesz részéről - mondta az InfoRádiónak Szanyi Tibor annak kapcsán, hogy a kormánypárt módosította a 98 százalékos különadóról benyújtott javaslatát.

Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta: pártjának eddig is az volt az álláspontja, hogy a megkérdőjelezhető és törvénytelen végkielégítések visszaperelendőek. Ez megoldható a mai jogszabályok alapján is, nem kell új törvény - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: azzal, hogy a Fidesz enyhíti a peremfeltételeket, a korábban érintett célcsoport 90-95 százaléka mentesül a "rémálom" alól. E mellett azonban "sok olyan butaságot vissza kellene vonnia a kormánypártnak, amely alkotmány- és jogszabályellenes, valamint összekuszálja a teljes magyar adórendszert".

Ha valakinek valamilyen gyanúja támad, hogy törvénytelen kifizetések történtek, akkor erre megvannak a szükséges hatósági eljárások. Ha bebizonyosodik, hogy valóban jogtalan volt a kifizetés, akkor azt vissza lehet perelni, ezért kár az alkotmányt szétdúlni - fűzte hozzá a szocialista képviselő.

Szanyi Tibor emlékeztetett: azokat a kifizetéseket, amelyeket a Fidesz a lelépő szocialista kormány tagjai esetében erkölcstelennek tart, 2002-ben szemrebbenés nélkül felvették a politikusai, ez pedig kettős mérce.

Azokhoz a törvényekhez pedig, amelyek a kifizetéseket lehetővé, sőt kötelezővé teszik az állami szervezeteknek, a Fidesz hozzá sem nyúlt - hívta fel a figyelmet a politikus, aki szerint olyan "hülye helyzet" áll fenn, amelyben a végkielégítéseket ki kell fizetni, ám mivel ezeket a pénzeket a kormány erkölcstelennek minősíti, egy másik törvénnyel visszaveszi.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást