Elkészült a megrongálódott vörösiszap-tározót körülvevő védőgát - hírösszefoglaló

Infostart
2010. november 7. 21:39
Elkészült a megrongálódott vörösiszap-tározót körülvevő védőgát. Az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri a népszámlálási törvény tervezett módosítása ügyében az MSZP. A Bánk bán ősváltozatának bemutatásával emlékeztek az Operaházban a 200 éve született Erkel Ferencre.

Elkészült az ajkai timföldgyár megrongálódott vörösiszap-tározóját körülvevő mintegy 3 méter magas védőgát. A szakemberek kialakították azt a lecsapoló árkot is, amelyen keresztül az erősen lúgos vizet egy semlegesítő helyre vezetik, majd ezután engedik vissza a Torna-patakba. Korábban Benkovics Zoltán, a feladatokat irányító parancsnok arról számolt be, hogy hétfőtől új helyszínen, az újjáépítés végéig működik a vörösiszappal elöntött térségben az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ. Mint mondta: a testület operatív törzse hangolja majd össze a munkafolyamatokat, és erről naponta jelentést tesz a katasztrófavédelmi kormánybiztosnak. Közben Somlóvásárhely polgármestere arról számolt be, hogy leállt a településen a kárfelszámolási és védekezési munka, mert elfogyott a kormány által biztosított 5 millió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja is. Marton László hangsúlyozta: új vis major alapot nyitott, és újabb előleget vár a kormánytól. Mint mondta: abban bízik, hogy a pénz már a jövő hét elején megérkezhet.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri a népszámlálási törvény tervezett módosítása ügyében két szocialista országgyűlési képviselő. Lamperth Mónika, az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője az InfoRádióban elmondta: Lendvai Ildikóval közös beadványukban aggályosnak tartják azt a kormány nevében benyújtott módosító javaslatot, amely szerint a jövő évi népszámláláskor rögzítenék a lakások címét is. Hozzátette: választ várnak a Fidesztől, hogy miért van erre szükség, és milyen garanciák vannak arra, hogy az így készülő lakáslistát nem kötik össze más nyilvántartásokkal.

A legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint októberben 545.500-an keresetek állást, ami az előző hónaphoz képest fél százalékos emelkedést, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 24 ezer fős csökkenést jelent. A legtöbb munkanélküli - 123 ezer - továbbra is az Észak-Alföldön van. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent adatok szerint a múlt hónapban másfél százalékkal nőtt a tartósan állást keresők száma szeptemberhez képest, és több mint 15 százalékkal éves összehasonlításban. Az októberben nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka - 163 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan munkanélküli, ami az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához viszonyítva is növekedést jelent. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya októberben 12,5 százalék volt.

A Tárki kutatása szerint a magyar fogyasztók leginkább az elektronikai cikkek vásárlásakor hajlandóak többet fizetni a minőségért: a vásárlók 27 százaléka a legjobb minőségű terméket veszi meg akkor is, ha az drága. A felmérés szerint a fogyasztók a ruhaneműn spórolnak inkább, a megkérdezettek több mint egyharmada az olcsóbbat választja, minőségi ruházati terméket csak a vevők 15 százaléka vásárol. Zöldség- és gyümölcs esetében a fogyasztók 57 százaléka közepes minőségű terméket vesz és csak a megkérdezettek ötöde teszi a kosarába a drágább zöldséget és gyümölcsöt. A Tárki felmérése szerint 10 év alatt az egyik legszembetűnőbb változás, hogy egyre többen vásárolnak zöldséget-gyümölcsöt, amit a háztáji gazdaságok eltűnésével és a bevásárlóközpontok elterjedésével magyaráznak.

A Bánk bán ősváltozatának bemutatásával emlékeztek az Operaházban a 200 éve született Erkel Ferencre. A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az előadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kerek évforduló megünneplésének szándéka akkor lehet a legméltóbb Erkel Ferenchez, ha nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul. Kocsis Zoltán úgy fogalmazott: példát lehetne venni Gustav Mahlerről, aki az Operaház élén eltöltött rövid idő alatt 3 Erkel-operát újított fel. Az előadás előtt Erkel kiállítás nyílt a dalszínházban. Korábban Budapesten, a Fiumei úti temetőben megkoszorúzták a zeneszerző sírját, délután pedig emléktáblát avattak a budai Várban, az Úri utca 24-es számú ház falán. Erkel Ferenc 1810. november 7-én született Gyulán.