Így terhelik a Margit hidat

Infostart
2010. november 6. 12:40
Megkezdték a szakemberek a Margit híd terheléspróbáját, amelyet egész hétvégén folytatnak. Az eredmények kiértékelése után már akár a hét közepén is visszaadhatják a hidat a forgalomnak.

A felújítás alatt lévő átkelőre 30 tonnás teherautók hajtottak fel, majd a szakemberek megvizsgálták, hogy a híd hogyan reagál ekkora terhelésre. Dunai László, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, a próba művezetője a helyszínen elmondta: megpróbálják azokat a terheket szimulálni, amelyeket az élettartama alatt a híd kaphat. Megmérik azt is, hogy a híd szerkezetének mekkora lehajlásai vannak, illetve a szerkezet kritikus pontjaiban mekkora feszültség keletkezik - tette hozzá.

Korábban a beruházást végző Mh 2009 konzorcium szóvivője az InfoRádióban elmondta: ma a pesti, holnap pedig a budai oldalon végzik a próbaterhelést, ezért a hídon még a megkülönböztető jelzést használó járművek sem haladhatnak át. Tóth Kata szólt arról is, hogy a gyalogosok szombat délután 4 óráig csak a budai hídfő és a Margitsziget között, míg holnap reggel fél 7 és délután 3 óra között csak a pesti hídfő és a sziget között közlekedhetnek az északi járdán.