Új elemeket is tartalmaz majd Lázár János hétfői bejelentése a különadóról

InfoRádió / MTI
2010. november 5. 15:57
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és az Országgyűlés ülésén jelenti be a 98 százalékos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát - jelentette be a miniszterelnök szóvivője Lázár János és Orbán Viktor péntek délelőtti megbeszélése után.

A találkozón elhangzott - ismertette Szijjártó Péter -, hogy az elmúlt két hétben élénk vita alakult ki a magyar nyilvánosságban  a gazdasági stabilitásról, pofátlan végkielégítésekről, és alkotmányosságról.

Lázár János arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy a vitában felvetődött szempontokat, javaslatokat egytől egyig áttekintette, megfontolta, és hétfőn bejelenti az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a parlament ülésén a javaslatát, amely új elemeket is tartalmaz majd - közölte Szijjártó Péter.

Hozzátette, ez az előterjesztés "még erőteljesebben szolgálja" azt az eredeti célkitűzést, amely szerint Magyarországra új korszak köszöntött, és ebben véget vetnek annak, hogy "azok, akik az ország tönkretételében komoly szerepet játszottak, több tízmillió forintos végkielégítést tehessenek zsebre". Azt, hogy pontosan mi lesz a javaslatban, jelenleg ketten tudják: a frakcióvezető és a miniszterelnök - mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy több frakciótag is ellenállását fejezte ki a Lázár János által beterjesztett törvényjavaslatok miatt, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "ilyenről én nem tudok".

A Fidesz frakcióvezetője szerdán azt közölte, hogy hétfőn a szakszervezetek által javasolt módosításokkal fogadhatja el a Ház a különadóról szóló jogszabályt. Emellett finomodhat a Lázár János jegyezte alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből.

Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében.