Így oldja meg a hajléktalankérdést Tarlós István

Infostart
2010. november 4. 06:12
Még karácsony előtt rendet szeretne teremteni a fővárosi aluljárókban és pályaudvarokon a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: bővítik a hajléktalanszállók kapacitását, szociális bérleti rendszert alakítanak ki a most még az utcán élőknek, és munkalehetőséget teremtenek nekik a fővárosi közszolgáltató cégek bevonásával. Hangsúlyozta azt is: úgy alakították át a városvezetés rendszerét, hogy minimálisra csökkenjen a korrupció esélye.

December közepéig szeretnék eléni azt, hogy hajléktalan emberek ne tartózkodjanak életvitelszerűen a frekventált közterületeken - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós István hozzátette: Budapesten jelenleg körülbelül kétezer hajléktalan él, közülük nagyjából 150 él aluljárókban és pályaudvarokon, további hatezer ember pedig erdőkben vagy építési területeken húzza meg magát.

Az első akcióval a Budapest legforgalmasabb részein élő hajléktalanokon igyekszik segíteni a főváros és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ennek keretében több férőhelyet alakítanak ki a szállókon, bevezetik a szociális bérleti rendszert, és munkalehetőséget teremtenek a munkaképeseknek, akiket a közszolgáltató cégek munkatársai tanítanak be olyan feladatok elvégzésére mint például az utcabútorok kijavítása - magyarázta a főpolgármester.

Tarlós István hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy az aluljárókban vagy a pályaudvarokon élő embereket kihajítják az utcára, azokkal szemben azonban, akik a megteremtett lehetőségek ellenére sem hajlandóak együttműködni, és "már-már garázda jelleggel teszik lehetetlenné a műtárgyak funkcionális használatát", hatósági kényszert alkalmaznak majd. Ezek az emberek a főpolgármester véleménye szerint ugyanis tudatosan törvényen kívül helyezik magukat.

A főpolgármester megjegyezte: "menekülőpontokat" is kialakítanak majd, olyan fűtött helyiségeket, ahová bárki behúzódhat a téli hideg elől.

Átalakítás

Hanganyag: Exterde Tibor