Holdingba tömörítenék a főváros tizenkét kórházát

InfoRádió / MTI
2010. november 3. 17:17
A tervek szerint jövő év októberétől már egy holding irányítása alatt működhetne a főváros tizenkét kórháza - közölte az egészségügyért és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Pesti Imre egy budapesti konferencián azt mondta: az új struktúra előkészítése még az ősszel megkezdődik.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: a változtatás segítheti a válságkezelést, a holdingszerű működési forma stabilizálhatja az egyes kórházak gazdasági helyzetét. Pesti Imre hozzátette: jövő év őszéig felépítik a közös szolgáltatásokat és kiépítik az informatikai rendszert. Hangsúlyozta: az új szerkezetben az intézmények gazdasági társaságként működnek majd, jövő októbertől elindulnak a központosított funkciók, így a beszerzések, vagy a gazdasági adminisztráció.

Jelenleg Budapesten 12 fővárosi fenntartású kórház van, amelyek mind önállóan működnek és gazdálkodnak. Az intézmények teljes adósságállománya meghaladja a 8 milliárd forintot, amelyből 3 milliárd lejárt tartozás. Pesti Imre szerint négy olyan fővárosi kórház van, amelynek fenntartása finanszírozhatatlan, kettőhöz pedig csődbiztost rendeltek.