Vitaverseny fiataloknak

InfoRádió / MTI
2010. november 2. 06:56
Mintegy félszáz főiskolás és egyetemista vesz részt az Európai Unió tárgyalási és vitatechnikáit szimuláló V. országos versenyen, amelyet csütörtöktől rendeznek meg Kaposváron - tájékoztatta a versenyt szervező Tárgyalási Szimulációs Társaság Közhasznú Egyesület az MTI-t.

A többségében gazdasági, politológiai, nemzetközi és kommunikációs tanulmányokat folytató hallgatók az unió intézményeivel és döntéshozási mechanizmusával kapcsolatos ismereteikről adnak számot.

Az egyesület célja a tárgyalási játékokkal az, hogy felkeltse a magyar fiatalok érdeklődését, informálja és bevonja őket Magyarország EU- tagságának folyamatos közéleti értelmezésébe - olvasható a programot beharangozó közleményben, amely szerint az egyesület e versenyek által szeretné kiegészíteni a hallgatók egyetemi tanulmányait, bővíteni uniós ismereteiket, fejleszteni tárgyalási készségüket.

A résztvevők a versenyt megelőző két tréning és a folyamatos egyéni és csoportos felkészülés után a november 4-től 7-ig tartó kaposvári versenyen teszik próbára magukat. A szakmai zsűri a kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak gyakorlati lehetőséget biztosít ismereteik hasznosítására. A verseny része egy brüsszeli tanulmányút, ahol a játékosok közelről ismerkedhetnek az unió intézményeivel és döntéshozási mechanizmusával.

A szimulációnak a magyar soros elnökség közeledtével nő az aktualitása - hangsúlyozták közleményükben a szervezők, egyúttal emlékeztettek arra, hogy az EU Negotiation Moot játékok eddig félezer hallgatót mozgattak meg Európában, öt magyar, két-két brüsszeli, illetve erdélyi és egy balkáni, valamint egy franciaországi szimuláció alkalmával. A volt játékosokból álló hálózat eredményesen működik, a tagok egymást támogatják tanulmányaik és karrierjük során - áll az egyesület közleményében.