Munkahelyteremtő beruházásokról tárgyalt Kínában Orbán Viktor - hírösszefoglaló

Infostart
2010. november 1. 22:12
Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas jövedelmű családok. Németország az Európai Uniótól kér segítséget a repülőgépeken talált jemeni robbanószerkezetek ügyében.

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházásokról is tárgyalt Kínában a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor sanghaji látogatásán az MTI tudósítójának azt mondta, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködésnek érezhető hatásai lesznek Magyarországon a befektetett tőke mennyiségében és a munkahelyek számában is. Orbán Viktor példaként az elektronikai ipart, a mobil távközlést, a technológiai és tudásközpontokat, valamint a Kínai Közlekedési Bank magyarországi megjelenését említette. A kormányfő szólt arról is, hogy találkozott Csen Fenggel, a Hainan Group elnökével, akivel egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a MALÉV átalakításáról tárgyalnak.

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas jövedelmű családok. Erről a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt a HírTv Kontraszt című műsorában. Soltész Miklós azt mondta: a kormány az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki. A részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy pontosan mikor lép hatályba a családi pótlékot érintő intézkedés. Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékkal élők és a súlyos betegek ápolására fordítják.

Mától Juhász Miklós a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Elődje Nagy Zoltán az elmúlt 12 évben vezette a szervezetet. Az új vezető parlamenti bizottsági meghallgatásán a hivatal ügyfélbarát szolgáltató jellegének erősítését emelte ki célként.

Néhány milliméteres mozgást észleltek a szakemberek az ajkai vörösiszap-tározó négy héttel ezelőtt megrongálódott gátján, korábban azt közölték, hogy két centiméteres az eltérés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a környező települések nincsenek veszélyben. Töttős Györgyi elmondta: a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket folyamatosan mérik. Közben elkészült Kolontáron a Torna-patak új hídja, amelyet a szentesi katonák egy hét alatt építettek a megsemmisült átkelő helyén. A 20 tonna teherbírású 15 méter hosszú hidat várhatóan pénteken adják át.

Nem történt rendkívüli esemény a háromnapos ünnepen a fővárosi temetőkben. A Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója közölte: a látogatók száma az előző évekhez hasonlóan magas volt, de nagyobb fennakadás nem történt. A cég becslése alapján szombaton és vasárnap több mint 1 millióan látogattak el a sírkertekbe. Horváth József tájékoztatása szerint az Újköztemetőben és a Fiumei úti sírkertben sokan vették igénybe az ingyenes temetői járatokat, és számos látogató kereste fel információért a temetők irodáit. A BKV közölte: 80-90 százalékos a sírkertekhez indított, vagy azokat érintő busz- és villamosjáratok kihasználtsága.

Feltételekhez köti a Nemzetközi Valutaalap a Romániának szánt 20 milliárd eurós hitelkeret újabb részletének átutalását. Az IMF küldöttségének vezetője azt mondta: a következő hitelrészletet január közepén folyósítják Romániának, de csak akkor, ha az ország eleget tesz bizonyos feltételeknek. Jeffrey Franks szerint ezek között szerepel a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvény és a 2011-es költségvetés elfogadása, valamint a nyugdíjrendszer reformja.

Lezuhant egy katonai repülőgép Romániában, a balesetben a két pilóta életét vesztette. A baleset a Kolozs megyei Aranyosgyéres mellett történt. A két pilóta időjárás-felderítő repülést végzett a MiG-21-essel, amikor a tragédia bekövetkezett.

A Jemenből érkező teherszállító gépek után az utasszállítókra is kiterjeszti a leszállási tilalmat a német kormány. A berlini vezetés azután döntött így, hogy robbanószerrel megrakott csomagokat találtak Jemenből indított és az Egyesült Államokba tartó járatokon. A német kormányszóvivő bejelentette: Brüsszelhez fordulnak, hogy az Európai Unió elnöksége vegye napirendre az ügyet. Steffen Seibert úgy fogalmazott: összeurópai választ kell adni az Egyesült államokkal együttműködve.

Brazíliában Dilma Rousseff nyerte meg az elnökválasztás döntő, második fordulóját. A politikus a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 55,8 százalékát kapta. Dilma Rousseff lesz Brazília első női elnöke, beiktatását január elsején tartják.