Muszbek Katalin: Oktatni kellene a hospice ellátást az orvosoknak

Infostart
2010. október 31. 14:50
Orvosi egyetemeken kellene oktatni a hospice ellátást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. Muszbek Katalin szerint az elmúlt közel két évtizedben a legnehezebb a finanszírozás kérdése volt, valamint az, hogy a palliatív ellátást elfogadtassák az orvosokkal.

Az orvosegyetemeken be kellene venni a kötelező tananyagba a hospice-palliatív ellátást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. A pszichiáter kiemelte: a szervezet a külföldi minták alapján tudna segíteni a tananyag összeállításában.

Az igazgató fontosnak tartaná azt is, hogy az orvosegyetemeken legyen egy 10-20 ágyas fekvőbeteg részleg, mivel így a jövő orvosgenerációja a nyári szakmai gyakorlaton megtapasztalná ezt a pluszt, és később, már a munka közben másként viszonyulna a végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek ellátásával, életminőségük javításával foglalkozó módszerekhez.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben jött létre, és Muszbek Katalin szerint az elmúlt közel két évtizedben a legnehezebb a finanszírozás kérdése volt, valamint az, hogy az ellátást elfogadtassák az orvostársadalomban. Hiába látja a szakorvos, hogy palliatív kezelésre lenne szükség, de csak kevésnek jut eszébe, hogy a hospice-rendszerbe küldje a beteget - fejtette ki. A palliatív kezelés a gyógykezelésnek olyan formáját jelenti, amely a tünetek enyhítésére törekszik, de a betegség gyógyulását, lefolyásának megváltozását nem eredményezi. A kezelés elsődleges célja a beteg életminőségének javítása.

Az igazgató beszélt arról is, hogy évekig gond volt a finanszírozással, hiszen az OEP-nél nem számított önálló szakágazatnak a hospice ellátás. Az adó 1 százalékának felajánlásai segítettek sokat az alapítványon - tette hozzá.

Muszbek Katalin közölte: Magyarországon évente 32-35 ezer rákbeteg hal meg, az alapítvány pedig 6-7 ezer beteget lát el, de fontos figyelembe venni, hogy nem mindenki akar bekerülni a rendszerbe. Egy hospice ház működik, emellett ötvennél több otthonápoló szervezet létezik, míg a kórházakban összesen kétszáz ágyas a fekvőbeteg részleg, de a WHO ajánlása szerint ezt ötszázra kellene növelni - fejtette ki.

Az Economist felmérése szerint Magyarország az előkelő 11. helyen áll a hospice ellátást tekintve - mondta Muszbek Katalin, aki szólt arról is, hogy a lengyeleknél fejlettebb az ellátás, és már a környező országokban is fejlődésnek indult a terület.

A pszichiáter szerint az otthonápolást és a hospice házak rendszerét is fejleszteni kell, valamint szükség van arra, hogy a nagyobb, súlyponti kórházakban egy palliatív részleg legyen, hogy a gondoskodás, a tüneti kezelés, a beteg és a család lelki támogatása megvalósuljon.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást