Mindszenty bíborosra emlékeztek

InfoRádió / MTI
2010. október 31. 16:53
Mindszenty József bíborosra emlékeztek október 31-én raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte 1956. október 30-ról 31-re virradóra.

Az ünnepségsorozat Felsőpetényben kezdődött, Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét, majd a bíboros börtönéül szolgáló Almásy-kastély falán lévő emléktáblánál Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára mondott beszédet.

A rendezvény délután a rétsági laktanya udvarán folytatódott. Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára tartott ünnepi beszédet. Amint mondta: egy emléknap mindig üzenetet hordoz, segít a múlt megítélésében, és a jövő alakításában. Mindszenty bíboros Magyarország történelmének legnehezebb időszakában élt, a Rákosi-érában üldöztetést és kínzásokat kellett elszenvednie, de nem tudták megtörni, ember- és hazaszeretete megmaradt.

A rétsági katonaság és a főpap kapcsolatáról szólva elmondta, hogy Újpestről egy csoportot küldtek Mindszenty kiszabadítására, a rétsági laktanyából pedig egy tiszti különítmény csatlakozott hozzájuk. Mindszenty József első szabad éjszakáját a rétsági laktanyában töltötte, erről első rádióbeszédében is megemlékezett.

A megemlékezés koszorúzással ért véget.