Megkezdődhet Kolontárnál az új védőgát építése - hírösszefoglaló

InfoRádió / MTI
2010. október 31. 21:55
Véget ért a sanghaji világkiállítás. Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap között.

A tervek szerint megkezdődhetnek Kolontárnál a másfél kilométer hosszú új védőgát kivitelezési munkái. Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos szerint az új védmű végleges biztonságot nyújt majd Kolontár és Devecser lakóinak. Az építmény a tervek szerint az év végéig készül el. Hétfőre befejeződhet Kolontáron annak az új hídnak az építése, amelyet a Magyar Honvédség a Torna-patakon a megsemmisült építmény helyére emel.

Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre - állapította meg a vörösiszap-katasztrófa után elrendelt rendkívüli hatósági vizsgálat. Az ajkai timföldgyár tározójából október 4-én egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki ami elöntött 3 települést. 9 ember halt meg és 400 ház vált lakhatatlanná. Közben a devecseri cigánytelep felszámolását szorgalmazta az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán azt kérte Toldi Tamás polgármestertől, hogy a mélyszegénységben élő embereknek is biztosítsanak megfelelő lakhatást az újjáépítéskor. A városvezető azt mondta: használt lakásokat vesznek a cigányoknak Devecserben, vagy - igényük szerint más - településen.

Érdemdíjjal tüntette ki a román külügyminisztérium Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselőt. A magyar politikus a kisebbségek társadalmi befogadásának elősegítéséért kapta az elismerést. Az európai néppárti politikus szerint a díj odaítélése azt üzeni, hogy a romák társadalmi befogadása az Európa előtt álló egyik legfontosabb stratégiai kihívás.

Alkotmánybírósághoz fordul a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ha a parlament elfogadja azt a fideszes képviselői indítványt, amely szerint a közigazgatásban is lehetőség lenne a jövő évtől a munkavállaló indoklás nélküli elbocsátására. Varga László, a SZEF elnöke a Magyar Televízió Híradójában azt mondta: a törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára. Szerinte a törvény azt eredményezheti, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak, akkor szakmai munkájától függetlenül lehet elbocsátani. A törvény előterjesztői: Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán szerint azért kell az önkormányzatoknál is megteremteni ezt a lehetőséget, mert a közszolgálatot valós szolgálattá kell tenni, egyben kialakíthatóvá válik egy minőségi szakembergárda. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz új javaslatát.

Kínában véget ért a sanghaji világkiállítást A május elsején nyílt 184 napos expóra 73 millióan látogattak el. A világ eddigi legnagyobb és legforgalmasabb kiállításán 190 ország és mintegy ötven nemzetközi szervezet vett részt. A zárónapon szakmai fórumot is tartottak, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta: a világban gyors és mély átalakulás tapasztalható és Kína ezekben a változásokban kulcsszerepet játszik.

Országos reformációi istentisztelettel ért véget a reformáció hónapja Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. Az ünnepélyes szertartáson Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében Isten gondviseléséről beszélt és emlékeztetett: a keresztyéneknek a temetőlátogatáskor is érdemes a feltámadásra gondolni. Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a 450 éve meghalt Melanchton Fülöpről tartott előadást.

Mindszenty Józsefre emlékeztek raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte a bíboros 1956. október 30-ról 31-re virradóra. A megemlékezésen Fodor Lajos a közigazgatási tárca államtitkára és Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is beszédet mondott.

Kis erejű földrengés volt az éjjel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; károkról eddig nem érkezett bejelentés. A Richter-skála szerinti 2,7-es erejű földmozgás epicentruma Szerencstől 7 kilométerre volt.

Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap között. A Mediafax román hírügynökség azt írta: a feleknek nem sikerült megállapodniuk egy kormányrendeletről, amely a hitelvásárlók számára kedvezőbb feltételeket teremt, azaz a - többi között - a bankok nem módosíthatják a hitelszerződéseket, és nem emelhetik a kamatot az ügyfél tudta nélkül. Az IMF bukaresti küldöttsége arra figyelmeztette a román kormányt, hogy ez az intézkedés több száz millió euró veszteséget okozhat a bankoknak, ha visszamenőleges hatállyal bevezetik. A mostani negyedéves felülvizsgálaton eldől, hogy a nemzetközi pénzintézet folyósítja-e a tavaly megkötött, csaknem 20 milliárd eurónyi hitel megállapodás utolsó részletét Romániának.

Irakban hét embert meghalt és húszan megsebesültek, amikor szélsőségesek túszokat ejtettek egy bagdadi templomban - közölték iraki belügyi és védelmi minisztériumi tisztségviselők. A rendőrség megostromolta keresztény templomot, ahol a terroristák, mintegy 100 hívőt tartottak fogva. A hatóságok azt jelentették, hogy az összes túsz kiszabadult.