Õket váltja le Tarlós István

Infostart
2010. október 25. 15:29
Az InfoRádió megtudta, hogy mely fővárosi tulajdonú cégek élén tervez személycseréket a főpolgármester, várhatóan csak a BKV vezetésben nem lesz egyelőre változás. A Főpolgármesteri Hivatalban mintegy 300 fős leépítés lesz.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban egészen osztályvezetői szintig is lehetnek változások és több osztály összevonására is sor kerül. Tarlós István hétvégén a Hír TV-ben beszélt arról, hogy várhatóan 300 fős létszámcsökkenésre készülnek.

Tarlós István korábban egyébként közölte azt is, hogy amit lehet, visszacsinálnak az eddigi privatizációkból. Például a vegyes tulajdonú cégeknél - mindenekelőtt a vízműveknél, de a csatornázási és a gázműveknél is - felülvizsgálják a privatizációs szerződéseket, azért, hogy a főváros számára kedvezőbbek legyenek.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy azoknak a cégeknek az éléről váltják le a vezetőket, amelyek tisztán a főváros tulajdonában vannak. Így várhatóan a Fővárosi Közterület Fenntartó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Főkert és a Budapesti Temetkezési Intézet élén lehet változás.

Úgy tudjuk, várhatóan csak a BKV élén nem lesz váltás. A közlekedési vállalat helyzetéről Tarlós István főpolgármester majd Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel tárgyal, és ezután nyilatkoznak arról, hogy mi lesz a BKV-val. A főpolgármester korábban a tervezett személycseréket azzal indokolta, hogy a jelentősebb önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégekkel kapcsolatban rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik.

Ahogy arról korábban az InfoRádió is beszámolt, több jelentős fővárosi közszolgáltató cég ellen folyik eljárás. A Főtáv vezérigazgatóját múlt héten engedték ki az előzetes letartóztatásból. A bíróság úgy döntött, hogy elegendő, ha lakhelyelhagyási tilalmat rendel el Kovács Lajossal szemben, aki ellen egy gyanús szerződéskötés miatt nyomoz a rendőrség. A rendőrség gyanúja szerint Kovács Lajos különösen nagy vagyoni hátrányt okozott a Főtávnak egy csepeli lakópark fűtési rendszerére kötött szerződéssel.

A Fővárosi Közterület-fenntartónál a rendőrség Bielek Péter vezérigazgatót hallgatta ki gyanúsítottként a pusztazámori hulladéklerakó miatt. A rendőrség még június elején indított nyomozást a Főkert Zrt-nél is hűtlen kezelés gyanúja miatt. Vizsgálják a fővárosi céggel kapcsolatban álló gazdasági társaságokat is. A Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt ellen is eljárás indult három ügyben, a nyomozók tavaly november óta vizsgálódnak vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A legtöbb botrány és nyomozás pedig BKV-t veszi körül. Ebben az ügyben több gyanúsítás is történt, többek között gyanúsított lett Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes is. Õ azóta is börtönben van, de a rendőrség eljárást indított az egykori kommunikációs igazgató Lelovics Ottó valamint Hagyó Miklós szóvivője, Horváth Éva ellen is, akik szeptember közepéig előzetes letartóztatásban voltak, ők már házi őrizetben vannak. A főpolgármester tanácsadója Mesterházy Ernő ellen is eljárás indult. Ennek az ügynek összesen 18 gyanúsítottja van és három szálon vizsgálják a közlekedési vállalat ügyeit a gazdasági nyomozók.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást