Halzl József: "Sok még a teendő"

Infostart
2010. október 25. 07:11
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatával tüntették ki Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét október 23-án. Az elismerést a nemzet szolgálatában végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, a határon túli magyarság identitásának megőrzését hatékonyan szolgáló oktatási és kulturális programok életre keltéséért, a felvidéki magyarság anyanyelvi oktatásának ösztönzéséért kapta.

Örül az elismerésnek a Rákóczi Szövetség elnöke, de mint mondja, nem azért dolgoznak, hogy kitüntetéseket kapjanak, hanem, hogy a cél, amit kitűztek maguk elé, eredményesen teljesüljön.

Halzl József egyebek mellett a határon túli magyarság identitásának megőrzését hatékonyan szolgáló oktatási és kulturális programok életre keltéséért kapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: az idei változások előnyös helyzetet teremtenek Szlovákiában is, mivel az új magyar kormány első lépéseivel igazolta érzékenységét a határon túliak ügyei iránt, és a mostani szlovák kabinet is toleránsabb a magyarokkal.

A különböző országokban más-más az ott élő magyarok identitástudata. Talán legerősebb a Székelyföldön, a Felvidéken viszont gyengülés tapasztalható - jegyezte meg Halzl József, aki szerint ezen a téren még sok a teendő annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedékek vállalhassák hovatartozásukat.  Hozzátette: talán ezek közül is a legfontosabb a magyar oktatásügy támogatása, ezért a Rákóczi Szövetség hosszú évek óta segíti a magyar iskoláztatást.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást