Mártai: "Tisztes szegénységben él" az Országos Mentőszolgálat

Infostart
2010. október 23. 10:33
Szép, de nehéz hivatás a mentősöké - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Mártai István hozzátette: az alacsony fizetésen kívül problémát jelent a munkakörülmény és a rohamkocsik állapota, de az eszközállomány korszerű és nyugat-európai színvonalú.

Ez egy szép, de nehéz és anyagilag nem a legmegbecsültebb hivatás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki hozzátette: ha sikerül elérni, hogy az egészségügyön belül elérjék a mentősök fizetései az átlagot, akkor az már sikernek fog számítani.

Mártai István elmondta: 15-20 éve munkaviszonnyal rendelkező mentősök nettó 95-100 ezer forintot keresnek, ezért nem csoda, hogy sokan mellékállást kénytelenek vállalni, és van olyan terület, ahol 10-15 százalékos a fluktuáció.

Az anyagiakon túl problémát jelent az is, hogy rosszak a munkakörülmények és a járművek állapota, valamint néhány terület nem megfelelően szabályozott, márpedig ennek a 120 éve működő szervezetnek meg kell felelnie az állandóan változó külső körülményeknek

Tisztes szegénységben él ma a mentőszolgálat - fogalmazott Mártai István, aki szerint évtizedes elmaradások vannak a felújításokban. A 229 mentőállomás 70 százaléka rekonstrukcióra szorul, néhány pedig teljesen alkalmatlan a mentőfeladatok ellátására - vallotta be a főigazgató, aki hozzátette: a felújítás milliárdos tétel lenne, amelyre jelenleg nincs pénz, bár egy uniós pályázatnak köszönhetően lehetőség lesz 20-22 új mentőállomás létesítésére és 50 felújítására.

Úgy véli, meg kell vizsgálni, hol a legindokoltabb új mentőállomások létesítése. Kiemelte Budapestet, ahol bár kis távolságok vannak, a forgalom nagy. Vannak olyan települések is a fővároson kívül, amelyeknek megnőtt a lakosságszáma vagy nehezen elérhetőek - itt is indokolt lenne az új állomások felépítése.

A mentőszolgálat járművei sem a legmegfelelőbb állapotban vannak: sok az elöregedett mentőkocsi, bár vannak köztük korszerűek, amelyek 3 évvel ezelőtt érkeztek. Az uniós pályázat autóbeszerzést is tartalmaz

Az eszközök tekintetében azonban jól áll a mentőszolgálat: ezek valóban korszerűek és megfelelnek a nyugat-európai színvonalnak, amely lehetővé teszi, hogy biztonságos diagnosztikát lehessen végezni - emelte ki a főigazgató, hozzátéve: a mentőszolgálat a mentés szervezésében, a rohamkocsik eszközparkjában megfelel az előírásoknak és elérjük az uniós szintet

Az iszapömlés kapcsán az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta: időben tudtak reagálni a katasztrófára és másfél órán belül 23 rohamkocsit vezényeltek a helyszínre, ahol eddig nem tapasztalt körülmények között kellett a mentésben résztvevőknek végezniük a munkát.

Ilyen katasztrófaeseteknél azt lehet tenni, hogy a kórházak közötti betegszállításokat elhalasztjuk, vagyis az első időszakban bizonyos feladatokat súlyozni kell - ezt természetesen jelezzük a kórházak felé is - mondta Mártai István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mártai István 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mártai István 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást