Navracsics: 1956-ot elhazudták előlünk

Infostart
2010. október 22. 17:05
1956 igazsága a magyar nemzet igazsága volt, az értelmiség feladata pedig, hogy megőrizze ennek lángját az utókornak - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Műegyetemen tartott megemlékezésen.

1956 azon ritka pillanat volt, mikor az értelmiség ráébredt saját hivatására és ki is tudott állni saját igaza mellett - mondta Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes az '56-os Alapítvány és a Rákóczi Szövetség által szervezett megemlékezésen a Műegyetem aulájában. A tárcavezető szerint a magyar értelmiségnek mindenkor ki kellett és ki kell állnia az igazság mellett, mert szabad ország csak így jöhet létre.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélte: azok közül, akik okt 23-án Lengyelországgal szolidaritást vállalva vonultak utcára, sokan az elmúlt években is létük, egzisztenciájuk kockáztatásával álltak ki az igazság mellett. 1956 igazsága ugyanis nem pillanatnyi, nem aktuális politikai megfontolástól függött, ez a magyar nemzet igazsága volt. Az értelmiség feladata pedig, hogy őrizze ezt az igazságot, hogy mindig megőrizze az ellenállás jogát a hazugsággal szemben és mindig megőrizze az igazság lángját az utókornak - tette hozzá Navracsics Tibor.

Mint mondta: ő abba a nemzedékbe tartozik, amely úgy nőtt fel, hogy előbb ostobán, majd sután próbálták elhazudni '56 jelentőségét. '56-ot a többi kelet-európai megmozdulás közül az emeli ki, hogy mosolygó fiatal egyetemisták vonultak fel, szolidaritást vállalva Lengyelországgal, de nem csak valami ellen lázadtak, hanem valami mellett, a szabad, független Magyarország mellett is kiálltak. A kommunizmussal, a hazugság Magyarországával szemben az igazság Magyarországát nyújtották.

A megemlékezésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László volt köztársasági elnök, Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök felesége, Paczolai Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szapári György, a Miniszterelnök főtanácsadója.

A megemlékezést követően fáklyás megemlékező menet indul a Bem térre - állítólag korhű Csepel teherautók kíséretében - onnan pedig a Kossuth térre indul tovább a menet, ahol meggyújtják a forradalom lángját.

A parlament kupolatermében körülbelül délután 5-kor kezdődik az Állami kitüntetés átadó ünnepség első része, majd - a forradalom lángjának meggyújtása után - körülbelül este 8 órától következik az átadó ünnepség második része, valamint '56-os megemlékezés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást