Megemlékezés és koszorúzás a Bem-szobornál

InfoRádió / MTI
2010. október 22. 20:27
A Bem téren folytatódott pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 54. évfordulója alkalmából tartott budapesti megemlékezés.

Az ünnepi fáklyás menet mintegy ezer résztvevője a Műegyetemtől vonult át a Bem térre, az egykori forradalmi események másik emblematikus helyszínére, a Rákóczi Szövetség rendezvényére.

A téren Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorút helyezett el az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse, Bem József tábornok szobránál. Koszorúval emlékezett továbbá Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója, a Fidesz országgyűlési csoportja nevében Fónagy János közlekedési államtitkár, a KDNP parlamenti képviselőcsoportja nevében Salamon László országgyűlési képviselő.

Elhelyezték a megemlékezés virágait többek között a Jobbik, az MDF, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az I. és a II. kerületi önkormányzat, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselői is.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke megemlékezésen azt mondta: az ország új sorsához új erőt kell keresni, a régi, tradicionális alapokon. Ehhez nyújthat segítséget 1956 emléke, amely "valóban közösséget teremt".

Véleménye szerint "a magyar lelket újra kell teremteni", az ország csak így újulhat meg. Hozzátette, hogy a nemzedékek mindig újrafogalmazzák identitásukat, most is választás előtt állnak, mert "a dolgok újragondolása mindig a fiatal nemzedékre vár".

Hangsúlyozta, hogy október 23-a az egész magyarság ünnepe. Ezt az ünnepet az utóbbi években egyfajta zavar vette körül, mintha "képtelenek lennénk az egységes ünneplésre a szabadság és egység ünnepén" - fogalmazott.

A határon túli fiatalok nevében Vizy Előd kolozsvári egyetemista mondott beszédet, rámutatva arra: éppúgy őrzik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, mint az 1848-1849-es forradalomét vagy a Rákóczi-szabadságharcét. Az ünnep most is az összetartozást kell, hogy jelképezze, csak így válhatnak a következő nemzedékek méltóvá a szabadságharcos ősökhöz - tette hozzá.

A felvonulók egy kis csoportját a megemlékezés végén teherautók szállították át a Parlament előtti Kossuth térre, ahol fellobbant a forradalom lángja.