Meggyes kipakol - lapszemle

Infostart
2010. október 21. 06:49
A Népszabadság információi szerint Esztergomban és Szegeden oldódni látszik az a blokk, amellyel a Fidesz akadályozni próbálja, hogy az új testületek dolgozhassanak.

Esztergomban Meggyes Tamás volt polgármester, jelenlegi országgyűlési és helyi képviselő látványosan akadályozta, hogy az új városvezető, Tétényi Éva megkezdhesse munkáját, még az irodáját sem engedte át. A volt polgármester tegnap megkezdte irodájának kipakolását, azzal az indokkal, hogy nem akar a város tehertétele lenni. A Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos tegnap arról beszélt: nem biztos, hogy jó irányba mennek a dolgok Esztergomban és tervezik, hogy leülnek beszélni Meggyes Tamással. Ma Esztergomban testületi ülést tartanak, ami egyfajta demonstrációnak ígérkezik. A városházán történteket a város polgárai kivetítőn követhetik nyomon.

A Magyar Nemzet az Országos Kereskedelmi Szövetségre hivatkozva arról ír, hogy nem hárítható át a válságadó sem a vásárlókra, sem pedig a beszállítókra. A lap megkeresésére ugyanakkor több hazai termelő és gyártó azt állította, hogy a kereskedőláncok már nem hivatalosan jelezték: velük fogják megfizettetni a válságadót. A kereskedelmi szövetség közleménye kitér arra, hogy a jelenlegi törvények minden lehetséges visszaélést tiltanak így a szövetség szerint az esetleges visszaélések ellen jogi úton fel lehet lépni. A hazai beszállítók azonban másként látják a helyzetet, ezért arra kérik a kormányt: szigorítsa meg a nemrég elfogadott kereskedelmi törvényt, hogy csökkenjen kiszolgáltatottságuk a kereskedelmi láncok elfogadhatatlan magatartásával szemben.

Az Index arról számol be, hogy az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, ami alapján a szülési szabadság minimális időtartamát 14-ről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítanák meg az egész unióban. A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

A Világgazdaság beszámolója szerint tovább csökkenhet az idén a minősített, fémzárolt búza vetőmagvak felhasználása, mert a gazdálkodók - költségtakarékossági okokból - nagyrészt saját betakarított termésüket vetik el, egymás között cserélnek vetőmagot, vagy feketeforgalomból származó árut használnak. A forgalmazók eddig 50 ezer tonna körüli fémzárolt vetőmagot adtak el, míg a tavalyi értékesített mennyiség mintegy 70 ezer tonnát tett ki. Az idei felhasználás időarányosan kevesebb a múlt évinél, bár most az őszi búza vetési munkálatai akár késő novemberig is kitolódhatnak a csapadékos időjárás miatt.

A Napi Gazdaság szerint a 25-30 százalékos keresletcsökkenés egyre nehezebb helyzetbe hozza a magyarországi virágtermelőket. Az elmúlt két évben kertészetek tucatjai mentek tönkre, és az ország egyik legnagyobb virágtermelő vidékén, Szombathely környékén szinte teljesen elsorvadt az ágazat. Nem jobb a helyzet a Dél-Alföldön, Szeged térségében sem, hiszen a jövedelmezőség évről évre romlik, fejlesztésre alig jut pénz. A térségben az elmúlt évek során megszűnt a jelentős, több mint százéves múltra visszatekintő virághagyma-termelés is, mert a holland portékával nem tudták felvenni a versenyt.

A Pénzcentrum arról ír, hogy leáldozni látszik a magán nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Ezért a lap annak járt utána, hogy vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? És hogy a változásokkal jól vagy rosszul járunk?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást