Már az idén lehetővé tenné a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe a kormány

Infostart
2010. október 20. 21:09
Már az idén lehetővé tenné a visszalépést a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe a kormány. Elfogadták a 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentését. Felmondta a BKV a metrószerelvények szállítási szerződéseit a gyártó ALSTOM céggel.

Az idén 60, jövőre 360 milliárd forint bevételre számít a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának átmeneti felfüggesztéséből. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló javaslat általános parlamenti vitájában azt mondta: a magasabb bevételt az állami nyugdíjalapban helyezik el, és azt kizárólag a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére használják fel. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: már az idén lehetővé tennék a visszalépést az állami rendszerbe, és a kormány azt is tervezi, hogy a befizetett nyugdíjjárulékot mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék. Az MSZP felszólította a kormány, hogy vonja vissza a javaslatokat, amelyekkel a másik két ellenzéki párt sem ért egyet. Közben az unió pénzügyi biztosa bejelentette: az Európai Bizottság megvizsgálja a magán nyugdíjpénztárakra vonatkozó magyar terveket, és várhatóan a jövő hónapra el is készül az értékeléssel.

A kormánypárti képviselők szavazatával elfogadta a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentését az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága. A dokumentum csak a 2006 őszén történt eseteket említi. Az azt megelőző és az azutáni időszakra vonatkozó összefoglalót a jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak kellett volna elkészítene, de a képviselő nem nyújtotta be jelentését. A dokumentum megállapítja, hogy a 2006 őszén történtek miatt megrendült az emberek állam iránti bizalma. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke azt mondta: a történtekért elsősorban Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek kell viselnie a politikai felelősséget. Az MSZP szerint - amelynek tagjai kezdettől fogva bojkottálták a bizottság munkáját - a testület elfogultan dolgozott.

Szavazati jogot kaphatnak a határon túli magyarok egy készülő munkaanyag alapján. Balsai István, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: a tervezet szerint kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely állandó magyarországi lakhelyhez köti a választójogot. Az MSZP egyelőre nem reagált a tervezetre, míg a Jobbik támogatja, az LMP pedig ellenzi a határon túli magyarok szavazati jogáról szóló munkaanyagot.

Jövő év nyarától vár érdemi változást a közmédiumok tartalmában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Szalai Annamária az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a közszolgálati csatornáknak - az eddigi értékek megőrzése mellett - versengés nélküli, tiszta, önálló arculatra van szükségük. A szakember megismételte, hogy várhatóan legkésőbb ősszel megválasztják a közmédiumok új vezérigazgatóit, és ezzel párhuzamosan a közszolgálati kódex elkészítése is megkezdődik a médiatanácsban. Megerősítette: a közintézmények esetében hosszú távú normatív finanszírozásra törekszenek.

Felmondta a BKV a 2-es és a 4-es metró vonalára szánt szerelvények szállítási szerződéseit a gyártó ALSTOM céggel. A közlekedési vállalat indoklása szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerősen elutasította a francia vállalat végleges típusengedély iránti kérelmét, enélkül pedig a metrószerelvények nem állíthatóak forgalomba Magyarországon.

Kilép az LMP parlamenti frakciójából és a pártból is Ivády Gábor. A képviselő közölte: mandátumáról nem mond le, a jövőben függetlenként akar tovább dolgozni az Országgyűlésben. A politikus az InfoRádióban az LMP értékrendjének megváltozásával indokolta döntését.

Mégis az Országos Mentőszolgálat látja el az idei október 23-ai rendezvények egészségügyi biztosítását - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága. A tájékoztatás szerint az OMSZ saját kapacitásával, költségvetési forrásainak felhasználásával látja majd el az egészségügyi biztosítást. -A munkát korábban egy magáncégre bízták, Nagy Anna kormányszóvivő indoklása szerint azért, mert sokkal olcsóbban vállalta a munkát.

Lemondott Budapest főjegyzője, a tisztségre a Fővárosi Közgyűlés pályázatot ír ki. Tiba Zsolt döntését nem indokolta, de közölte: kitölti kéthónapos felmondási idejét, ezért közszolgálati munkaviszonya december 31-én szűnik meg.

Londonban az utóbbi évtizedek legradikálisabb költségvetési takarékossági intézkedéscsomagját jelentette be a brit pénzügyminiszter. George Osborne egyebek mellett csaknem félmillió állami munkahely megszüntetését és a nyugdíjkorhatár emelését helyezte kilátásba a következő öt évre.