Határozottan fel kíván lépni az MSZP a szélsőjobb ellen

InfoRádió / MTI
2010. október 19. 12:28
Az MSZP európai parlamenti delegációja "támogatja az Európai Szocialisták Pártjának (PES) a múlt héten elfogadott felhívását, amely a szélsőjobboldallal szembeni határozott fellépésre hívja fel a demokratikus centrumpártokat" - áll a delegáció Strasbourgban kiadott közleményében.

Az említett "dokumentum az EU alapjogi chartájára hivatkozva szólítja fel az európai politikai pártokat arra, hogy küzdjenek a szélsőséges eszmék ellen és szorítsák ki a szélsőjobboldalt az európai politikai színtérről".

"Új európai jelenséggel állunk szemben. Azt látjuk ugyanis, hogy ma már nemcsak szélsőséges, hanem jobbközépnek mondott pártok is gyakorta átveszik a szélsőjobboldali, populista retorikát és a szélsőséges ideológiák egyes elemeit is. Ez egyre veszélyesebben sodorja Európát a szélsőséges nézetek kimondhatósága irányába" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a közlemény szerint.

Idézett nyilatkozatában Göncz Kinga úgy véli: "A gazdasági, pénzügyi válság nyomán is több millióan veszették el az állásukat Európa szerte, családok sokasága néz szembe a létbizonytalansággal. A magukra hagyott embereket könnyen megtalálják a szélsőjobboldali eszmék... A szolidaritás hiánya aláássa a közbizalmat, és ha nem teszünk lépéseket az elszegényedés és a kirekesztés ellen, óhatatlanul teret nyernek az ordas eszmék."